Adventsstaker

Julen er kjent som en lyshøytid, og både elektriske og levende lys er mye brukt i julepyntingen. Lys kan stå som symbol for Jesus, «verdens lys», eller for de som ikke er religiøse ha den mer praktiske funksjonen å lyse opp i mørketiden. Tradisjonen med å markere adventstidens gang ved å tenne lys hver av de fire søndagene er gammel, men det er usikkert når den ble innført. Adventskransen består av fire lys, hvor ett tennes første søndag, to andre søndag osv. 

Fra gammelt av hørte spesielt fine, høye og klartbrennende, hjemmelagede talglys og kirkelys av bivoks til juletiden. På 1800-tallet ble de gamle lystypene gradvis erstattet av stearinlys. Det er fortsatt vanlig å pynte med røde eller dekorerte stearinlys til julemiddagen, og å brenne lilla adventslys eller kalenderlys i adventstiden.

Med utbredelsen av elektrisitet tok man også i bruk elektrisk lys i pyntingen. Amerikaneren Edward H. Johnson, som arbeidet sammen med glødelampeoppfinneren Thomas Edison, skal ha vært den første som hengte elektriske lyspærer på et juletre, i 1882. I løpet av 1900-tallet ble elektriske julelys vanlige og ble også brukt utendørs, med lyspærer i trær og som lekne lys i ulike farger og figurer, og blinking eller funkling er vanlige virkemidler.

I Norge var det først på 70-tallet at man begynte å sette opp adventsstaker med elektriske lys i vinduene. Slike adventsstaker har gjerne fem eller syv lys. Vi har et rikt utvalg i ulike materialer, her får du et lite utvalg å titte på.


Konstmide_2498-513TR

Adventsstake Rådyr Rød 5 Lys

Dette må være julens søteste adventsstake!

Staken passer til både store og små barn, og alle barnslige voksne. Den kommer fra Konstsmide og er produsert i rødlakkert treverk med motiv i metall av to rådyr og et tre med stjerne. Strømkabelen er i tekstil og er knall rød. Du får den også i en like søt grønn variant.

Staken har en bredde på 26,5 cm og en høyde på 22 cm. Strømkabelen er i rød tekstil, 1,8 m lang og har strømbryter. Anvender 5 stk 1,8W E10 24V pærer.


StarT_259-81

Halla LED Adventsstake Tre 7 Lys Grå

Halla er en serie med enkle og klassiske lysestaker i tre fra Star Trading.

Denne staken er utført som et grantre i fire etasjer i grå farge med syv hvite stavlamper. I tillegg har lysene små mansjetter i messing som gir den et veldig vakkert og rent uttrykk.

Adventsstaken har en bredde på 47 cm, en høyde på 90 cm og en dybde på 14 cm. Strømkabelen er 1,8 meter lang og har strømbryter. Leveres med 7 stk E10 LED pærer med en effekt på 1,4W.


Herstal_40042015009

Herstal Siesta X-mas 7 LED Adventsstake

Siesta X-mas er en delikat og romantisk adventsstake fra Herstal.

Staken er produsert i treverk som er malt i en kledelig hvitfarge og den kommer med 7 LED lyskilder. Hvert lys har en liten charm i krom i form av en bjelle, stjerne, engel eller et hjerte.

Strømkabelen er 2 meter lang og i PVC. Anvender 7x LED pærer (medfølger).


StarT_258-01

Kapa Trelysestake 5L Naturlig

Kapa er en utrolig søt lysestake med 5 lys fra Star Trading.

Lysestaken har 5 små klosser i naturlig treverk i ulik høyde og størrelse som igjen har hver sin sorte lampe. Dette er en stake med et svært tidsriktig uttrykk som vil glede både de som liker det minimalistiske, de som liker det moderne og de som husker å ha lagd noe lignende på sløyden da de var små.

Staken har en bredde på 29,5 cm, en høyde på 27,5 cm og en dybde på 10,5 cm. Strømkabelen er sort, 1,8 meter lang og har strømbryter. Anvender 5 stk E10 pærer, medfølger.


StarT_652-80

Luciatog Lysestake

Luciatog Lysestake er ingen nyhet, det er derimot en god gammel klassiker som ikke kan nevnes ofte nok.

Lysestaken var fjorårets mest populære juleprodukt og ble utsolgt veldig raskt. Produktet er ennå svært etterspurt og det har vært stor interesse for det i hele år. Kombinasjonen av det søte uttrykket og bruken av enkle og solide materialer i rene farger scorer høyt i fleste hjem og gjør dette til en sikker vinner. Vi har sørget for å bestille mange til lager!

Luciatoget ble designet av Sten Bengtsson (1915-1991). Han var en kjent belysningsarkitekt på Ateljé Lyktan under 1950- og 60-tallet og jobbet i årene etter som frilansarkitekt for flere produsenter i belysningsbransjen.

Luciatoget har en bredde på 48 cm og en høyde på 22 cm. Kabelen til lysestaken er 1,8 meter og den anvender 7 stk. 3W E10 34V pærer.


Kilde: wikipedia og katolsk.no

Comments