Årets farge 2016

I år, som i fjor, tar vi en titt på hva de store navnene sier om hvilken farge som er kåret til årets farge i 2016. De er ikke hundre prosent enig denne gangen heller, men det er mye likt også i år.

 


Fargerike

I fjor var den oransje. Året før var den blågrønt, og året før der igjen lilla. 17. november avslørte endelig Fargerike, Norges største fargehandel, at Årets Farge er Rosa. Fra dus rosatoner til kraftfull og vital rosa til varm gammelrosa. 

I samarbeid med det internasjonale trendbyrået NelliRodi, Fargerikes 120 butikker, betraktninger av Europas største interiørmesser og refleksjoner fra samtiden vi lever i – er rosa utropt til å være Årets Farge 2016. For femte året på rad har vi i Fargerike jobbet frem tre sterke paletter som forteller noe om året vi går inn i, sier Tale Henningsen, kreativ leder i Fargerike og redaktør for deres magasin FARGE.

I en tid hvor en kan få alt laget maskinelt, blir det myke, det nære, varme, det som er håndlaget og selve håndverket, viktigere og viktigere. Rosa representerer det myke og behagelige. Den føyer seg vakkert inn i våre hjem og gir en naturlig varme, begrunner Henningsen valget. Hun legger til: Strikk blir mer og mer populært, broderier er i vinden som aldri før og pastellfargene sees i motebildet sammen med varme tresorter og gull og stoffer. Mønstre og den østlige inspirasjonen står sterkt i trendbildet. Fletter, håndlagd tapet, møbler og porselen understreker også fokus på det unike og myke. I Norge er bunadens oppblomstring et eksempel. Jeg tror det unike og det som får deg til å virke luksuriøs, det bare du har, er viktige stikkord for 2016. Da er det lett å hente frem farger fra en svunnen tid, hvor nettopp håndverket var i høysetet, før den industrielle revolusjonen tok for stor plass. Rosa favner alt dette: de nydelige broderiene, pastellene som gir oss ro og fjerner oss fra det maskinelle og grå. -De store grå byene. For det en ingen annen farge som får deg til å føle deg så flott som rosa. Og det er ingen annen farge som kan gi en så stor luksusfølelse som rosa.

Tekst og bilde hentet fra: fargerike.no

Nordsjö

Colour of the year 2016, Ochre Gold er en gullinspirert okerfarge, som man finner i naturen og som kobler historikk og rådende trender på en naturlig måte. Fargen er sterk nok til å vekke oppmerksomhet på egenhånd, men er også vakker i kombinasjon med andre nyanser som påminner om naturens egen palett.

Hvert år presenterer Nordsjö Colour of the Year og fire nøkkeltrender for kommende år i sin bok Colour Futures. Boken er en global produksjon der fremstående eksperter innen farge og design samler sin kunnskap og erfaring og sannsynlighetsberegner kommende års trender og farger. Siden 2004 har Nordsjö årlig kåret Colour of the year.

Ochre Gold er en spennende gullinspirert farge, nøye utvalgt fra en rik palett av gule nyanser, som akkurat nå brukes overalt i designverdenen. Fargen og materialet synes på alt i fra designmesser til arkitektur, innredning, mote og grafisk design. Ochre Gold matches best med en kompletterende fargepalett som er dempet med et slør av grått og gjerne sammen med naturnære farger.

– Colour of the year 2016 er en gyllen tone som klarer seg utmerket alene, men som også er et perfekt komplement i mange fargesettinger, sier Per Nimér, designsjef i Nordsjö.

Tekst og bilde hentet fra: nordsjoidedesign.no

Pantone

Pantone har i år kommet med et meget interessant valg for årets farge, de har ikke bare valgt en, men to farger: rosenkvarts og serenity (lys blå). Også de nevner det rolige og behagelige i disse fargene og begrunner også valget med behov for balanse, sinnsro, fred og det økende fokus på flytende kjønnsroller.

A softer take on color for 2016: For the first time, the blending of two shades – Rose Quartz and Serenity, Pantone 13-1520 & 15-3919, are chosen as the PANTONE Color of the Year.

As consumers seek mindfulness and well-being as an antidote to modern day stresses, welcoming colors that psychologically fulfill our yearning for reassurance and security are becoming more prominent. Joined together, Rose Quartz and Serenity demonstrate an inherent balance between a warmer embracing rose tone and the cooler tranquil blue, reflecting connection and wellness as well as a soothing sense of order and peace.

The prevalent combination of Rose Quartz and Serenity also challenges traditional perceptions of color association. In many parts of the world we are experiencing a gender blur as it relates to fashion, which has in turn impacted color trends throughout all other areas of design. This more unilateral approach to color is coinciding with societal movements toward gender equality and fluidity, the consumer’s increased comfort with using color as a form of expression, a generation that has less concern about being typecast or judged and an open exchange of digital information that has opened our eyes to different approaches to color usage.

Tekst og film hentet fra: pantone.com

Flügger

Om vi tar turen innom ifi.no kan vi også lese litt om hva Flügger sier om neste års fargepalett.

Den danske malingsprodusenten Flügger lanserer nå flere nye farger for neste sesong som de mener vil erstatte det rene kliniske uttrykket. I 2016 vil hvitt bli utfordret av flere ”smukke” farger, og det kliniske uttrykket tones ned. Nå kommer resultatet av at folk, gjennom flere sesonger, har latt seg inspirere via nett, interiørmagasiner og andre medier om at farger faktisk kan gi innredning og arkitektur en overraskende estetisk opplevelse, heter det i en pressemelding fra Flügger.

– Med farger vil du oppleve at møbler, kunst på veggen og det øvrige interiøret bindes sammen, og presenteres med en helt anden dybde, sier de.

Fargene deres utviklere tror mest på er støvete og rolige, slik at overgangen fra lyse vegger ikke blir så stor. Paletten for 2016 består av tre nye farger, de er nedtonede og rolige blå, gule og rosa. Nyansene er utviklet med tanke på at vi skal kunne leve med dem godt og lenge, de er verken masende eller påtrengende. Fargene er tilsatt litt grått, så de er ikke pastellsøte. Dette er ”voksne farger” som egner seg godt til store flater.

Tekst og bilde hentet fra: ifi.no

Da gjenstår det bare å se om det kommer noen lekre nyheter i rosa, blått eller gult i året som kommer. Vi takker dere uansett for et fantastisk 2015 og ønsker dere et riktig Godt Nytt År når den tid kommer 🙂

 

Comments