Inspirasjon: Bad

Badet er stedet hvor du hver morgen møter deg selv halv-våken i speilet. Det er også stedet for å ta et bad eller en dusj og slappe av etter arbeid og aktivitet, ta seg en pause fra sine samboere og å gjøre seg klar til en tur på byen. Det er kanskje ikke så rart at man bruker mer og mer penger på å innrede akkurat dette rommet.


Fuji 950 Speil

De aller fleste av oss misliker å møtes av for sterkt lys på morgenen. Det er alltid ideelt å bruke en dimmer på lampene, det gir deg valgmuligheter med hensyn til de ulike behovene i rommet. Om morgenen er det godt med mykt lys, når sminken skal legges eller man skal barbere seg, er det greit med sterkere lys. For at speilet skal kunne benyttes på best mulig måte bør man ha god belysning rundt så man ikke får uheldige skygger fra taklyset. Speilbelysning skal lyse opp ansiktet for å eliminere alle skygger og den beste måten å lyse opp et speil på er fra toppen og begge sidene. Hos designbelysning.no finner du både duggfrie speil med integrert lys og justerbare sminkespeil med forstørring. Pass på at du velger belysning med god fargegjengivelse, i alle fall om det er her du sminker deg. Det kan lønne seg å velge LED, da dette gir en bedre fargegjengivelse enn det lysrør gjør.

Barokk Pompe 5, Nikkel, 404206528Det finnes mye å velge mellom når det kommer til baderomsbelysning. Din personlige smak og lommebok er som regel avgjørende for hva du går for. Det finnes noe både for deg som ønsker enkelhet og rene linjer, og for deg som vil ha det litt mer romantiske—som for eksempel en lekker krystallkrone. Og ja, det er helt innafor å bruke lysekroner på badet også. Pass på å ha flere lyskilder som du kan bruke, flere små lyskilder sprer lyset bedre enn få store, og gir deg også fleksibiliteten du ønsker deg på badet. Vegglys kan lage pene effekter og åpne opp rommet, slik at det dannes ulike stemninger.

Det er viktig å vite et par ting om reglene for baderomsbelysning. Reglene kommer i form av lover og forskrifter for bygg og montasje av elektriske installasjoner. Dette er begrunnet ut fra sikkerhetsmessige årsaker, så vel som funksjonalitet. Hovedregelen er at alle lysarmatur skal være fastmontert og dette må du bruke en faglært person til.

Astro_Riva-350Lampene kan du derimot bestemme selv og da bør du vite at regel nummer to er krav til lampen og dens oppbygning. Badet deles inn i tre fuktighetssoner basert på avstander fra vannkilder og hvor utsatt sonen er for vanndamp. Hver sone har et krav til lampens IP-klassifisering. Denne forteller i hvilken grad lampen er beskyttet mot vann-inntrengning. Alle våre baderomslamper viser til en IP-grad.

Astro_MashikoDet finnes veldig mange forskjellige lamper som kan brukes som baderomslampe og vi har et stort utvalg i ulike prisklasser i vår nettbutikk. Du finner kategorier for både vegglamper, taklamper, downlights og spotter og mange flere. En lampe som plasseres 60 cm vekk fra dusjhjørnet, eller er plassert høyere enn 225 cm, krever bare IP21. Dette gjør at utvalget på baderomslamper blir veldig mye større hvis du er utenfor denne sonen.

Skal du derimot ha en lampe som skal stå innenfor denne sonen må du bruke en baderomslampe som har tetningsgrad IP44, som vil si at lampen tåler vannsprut fra alle retninger. Men ikke ignorer dette stedet da det er veldig fint å ha godt lys også i dusjen og ved badekaret. Om du velger å plassere lys inne i selve dusj- eller badekarsonen, må du opp i IP65.

ifo-opusHvilken sone de ulike IP-gradene tilhører kan du se nærmere på i vårt innlegg om våtromssoner.

Om du er en av de som er så heldige å ha en badstue hjemme må du bruke keramikk- eller porselensarmaturer i dette rommet. Badstulampene må også være varmebestandig med herdet glass, minimum IP55. På veggen må lampen plasseres minimum 0,3 meter fra taket og 0,5 meter fra gulvet. Vi fører lamper fra Ifö Electric som er kjent for sine høykvalitetslamper til badstu og er å anbefale til dette rommet.


Comments