Belysning til baderom

Det å finne lamper til et baderom krever litt mer enn bare å finne noe man liker. Her er det visse hensyn man må ta for å være sikker på å ikke få strøm i seg eller å ødelegge fine lamper med fukt. Baderommet er delt opp i fire soner, hvor hver sone har ulike krav til kapslingsgrad på lampen.

Kapslingsgraden går på hvor åpent det er inn til elektronikken på en lampe og andre ord som brukes er tetthetsgrad og IP-klasse. Store norske leksikon definerer det som det som angir gjenstandens tetthet mot berøring eller inntrengning av vann og faste partikler for elektrisk utstyr.

Les også: Våtromssoner

Alle lamper som brukes på baderom eller utendørs skal ha en IP-grad som består av to tall mellom 0-8. Det første, x, sier noe om hvor beskyttet en lampe er mot inntrengning av faste gjenstander og partikler, det andre, y, mot fuktighet.

De fire sonene tar utgangspunkt i dusj og vask og hvor nærme lampen kan være fra disse. Nede i badekar eller dusjkar må du ha svært høy IP-grad i forhold til fukt; IPX7. Om du beveger deg ut til nærmeste område rundt dusj eller badekar må du opp i IP65 for å tilfredsstille kravene og utenfor der igjen holder det med IP44—dette inkluderer deler av området rundt vasken. I sone 3 kan du i teorien velge hva du vil (IP20), men om det er mye damp på badet etter en dusj, kan det lønne seg å styre unna enkelte lamper som for eksempel lamper med tekstilskjerm.


Undertegnede, June, er en av de ansatte på designbelysning.no og for øvrig den som har styrt denne bloggen og våre kanaler på sosiale medier. Jeg flyttet etter mange år i Oslo til et lite småbruk i Stange og har brukt meg selv som eksempel for å vise litt hvordan de ansatte hos oss kan tenke når vi står ovenfor nye valg innen belysning.

Vestrønningen småbruk var det mest inne i dusjen det var viktig å tenke på IP-grad. Badet er ganske stort og dusjen er bygget inn i en egen avskjermet del av rommet. Selv om rommet er stort er ikke plassen så veldig godt utnyttet og det er mye gulvplass i midten av rommet. Veggene er malt i lys farge og skråtaket er i ubehandlet treverk, likt som på soverommet. På den ene langveggen hvor taket er lavest står et stort mørkebrunt skap med vask, et stort speil over og et toalett ved siden av. På den andre veggen hvor taket er høyest er det en stor skyvedørsgarderobe i varmt brunt treverk med sotete speil. Over skapet er det en stor glippe opp til taket. Både taket og innredning stjeler veldig mye lys fra det eneste vinduet i rommet som ligger på vestveggen. Selv om speilene hjelper litt på å fordele lyset, er de så mørke at det ikke har den helt store effekten.

Baderomsbelysningen var noen triste greier da vi flytta inn. Inne i dusj-kroken var det ikke noe lys, det eneste som fantes var en spottskinne med tre GU10-spotter rett i forkant av servantskapet. På vinterstid var det nesten umulig å se detaljer i speil eller inne i dusjen. Siden badet er så stort hadde vi mange muligheter med tanke en fremtidig oppussing, men hittil har ikke dette havnet øverst på prioriteringslista. Vi trengte derfor å velge lamper både med tanke på å passe inn i eksisterende interiør, men også det fremtidige. Det er også svært få strømuttak i rommet, kun ett ved vinduet og ett på høyre side av speil som er knyttet til en lysbryter på utsiden av rommet.

Vårt behov for ny belysning da vi flyttet inn var å få lamper ved speil, bytte ut spottskinnen med en taklampe mer sentrert i rommet som ville forbedre allmennbelysning og lys foran speil, og lampe inne i dusjen. Lampepunktene ved speilet faller inn i sone 3 og punktet i taket over dusjen hvor vi står ligger rett over sone 2, så vi var i utgangspunktet ganske fri til å velge det vi ville med tanke på sikkerhet og kapslingsgrad. Vi ville gjerne ha en helhetlig design på alle lampene slik at de passet sammen, i tillegg til at de skulle passe vår fremtidige renovering.

Jeg er ganske svak for retro lamper og jeg har en liten forkjærlighet for porselenslampene til Ifö Electric. Vi hadde allerede valgt en Classic Glob til yttergangen og de flotte Smycka Magda til soverommet, så det var ikke så veldig mange andre lamper jeg vurderte til badet. Ifö-lampene er ganske stilren i design og kommer i en rekke ulike utførelser og IP-grader, inklusive lamper som er beregnet på badstue. Det fine med porselenslamper på bad er at det er en ekstra sikkerhet med tanke på å få strøm i seg siden de ikke er laget av metall. Spesielt bra er det inne i dusjen hvor metallrørene går helt ned til jorden. Siden man er jordet når man er våt er dette grunnen for at det er så strenge krav i dusjsonen.

Dusjrommet har skråtak lik som resten av rommet hvor det høyeste punktet er 2.45 meter. Vi hadde ikke så mye å gå på her for å klare å holde oss innenfor sone 3 som starter 2.25 over gulvet. Jeg er ikke så glad i spotter, hverken innebygde eller utenpåliggende, men med de minste av Ifö sine Opus-lamper klarte vi å få det til. Lampene har også IP44, så nå dusjer vi trygt uten fare for å få strøm i oss. Lampen er liten og nett og gir oss godt nok lys inne i dusjen. Hadde den hatt IP65 kunne vi ha montert en til litt lavere ned på taket for å få enda litt bedre lys, eventuelt vurdert to stk. ved siden av hverandre, men vi er veldig fornøyde med hvordan det ble og har ikke noe mer behov for belysning enn den vi har nå. En ting som er verdt å nevne er at jeg trodde jeg skulle bruke den sterkeste G9 pæren vi har tilgjengelig, en på 400 lumen, men denne blir for lang for lampen, så vi endte på den under på 330 lumen.

Som allmennbelysning valgte vi en Classic Glob med opalhvitt glass og sort sokkel i størrelse 18 cm. Den ble montert ca. midt i rommet og fikk en pære på 806 lumen og 2700 Kelvin. Den får hjelp av to av de fantastiske Bernadotte Vegglampe Dobbel, som jeg elsker designen på! Pærevalget ble opale mignon lyskilder på 320 lumen og 2700 Kelvin. Jeg er utrolig fornøyd med designen og kvaliteten på lampene, men må innrømme at det ikke er var helt tilfredsstillende med mengden lys vi nå hadde fått på badet. Det var litt vanskelig å se detaljer i speilet og den generelle belysningen i rommet var ikke helt god nok. Jeg prøvde først å bytte til en sterkere pære på taklampen, noe som hjalp litt, men siden vi skygger for det lyset når vi står foran speilet burde vi nok ha montert en lampe over speilet også for å lyse opp ansiktet bedre.

Les også: Inspirasjon: Bad

Siden noen av planene vi har er å male taket i en lysere farge og muligens dekke til åpningen opp til taket over skyvedørsgarderoben, vil dette gjøre utrolig mye for hvordan rommet belyses siden de ikke lenger vil sluke så mye av lyset som er tilgjengelig. Vi har nå i ettertid flyttet Classic Glob til den ene gangen vår og kjøpt to nye nesten like, men med skråsokkel, noe som jeg ikke helt skjønner hvorfor jeg ikke valgte i første omgang. Dette hjelper også på lyset mot speilet siden lyset ikke er rett bak oss, men inn fra hver side. Vi burde egentlig ha en lampe over speilet i tillegg, men det er det ikke plass til akkurat nå, i det minste ikke noe i samme stil. I fremtiden har jeg lyst til å flytte vasken bort til vindusveggen for å få plass til et bidet og bedre plass utenfor dusjen, og om jeg gjør dette, vil jeg ikke lenger ha samme problemstilling.

Alt i alt er vi veldig fornøyd med lampevalget, jeg ville muligens ha valgt pærer med 4000 Kelvin om jeg skulle gjøre innkjøpet på nytt siden det er så mye varmt treverk i rommet at fargen blir tanken for gul. Men jeg liker å tenke langsiktig og velger å vente på den vakre dagen hvor vi har tid og midler til å gjøre endringene som vi har lyst til.