Brannsikker jul

Hvert år omkommer mellom 50 og 80 mennesker i brann i Norge og mellom 1500 og 2000 boliger brenner årlig. En brann er en alvorlig hendelse for alle som er involvert og de materielle og menneskelige konsekvensene er ofte dramatiske. Over halvparten av alle branner er en konsekvens av uforsiktig omgang med elektriske apparater og bar ild. Nå som vi er inne i den tiden av året hvor vi har store mengder levende og elektrisk lys på, vil vi gjerne få minne dere på å være litt ekstra forsiktige.

De fleste branner kan forhindres med enkle tiltak og sunn fornuft!

66-39Levende lys fører ofte til alvorlige branner når det forlates og glemmes. 20 % av alle branner kan spores tilbake til feil bruk av levende lys.

  • Utvis varsomhet ved bruk og plasser tente lys slik at brennbart materiale ikke tar fyr.
  • Unngå bruk av brennbare lysestaker, lysmansjetter, lys med brennbare artikler innstøpt og lys i dekorasjoner.
  • Plasser aldri telys direkte på bord eller duk, men på noe som tåler høy temperatur.
  • En telysholder må være åpen og gi god lufting, tette telysholdere vil kunne gi overoppheting og farlig oppflamming.
  • Sot fra flammen kan være et varsel om for dårlig lufttilførsel.
  • Forlat aldri et rom med levende lys!
  • Hvis telyset flammer opp må du aldri helle vann på det, kvel flammen og blås ikke.

Om du vil unngå brannfaren med levende lys har det nå kommet en rekke batteridrevne produkter på markedet som du kan bytte til. Vi har mellom annet en del produkter med ekte vokslys som er utstyrt med LED pærer – utrolig koselige og realistiske!

Elektrisitet er den største årsaken til branner. Feil ved elektriske anlegg og feil bruk av elektrisk utstyr er årsak til 40 % av brannene i Norge. Mange av brannene starter på grunn av likegyldighet, uvitenhet og glemsomhet. Følg alltid bruksanvisningen for de enkelte elektriske apparatene, både når det gjelder bruk og vedlikehold. Bruk ikke apparater til andre ting enn det de er tiltenkt og laget for. Forsøk deg heller ikke som “hobbyreparatør” – overlat reparasjoner til fagfolk.

169-02I elektriske lysestaker med flere lyspærer, som for eksempel adventsstaker, er mange av lampene koblet slik at alle slukker hvis en lampe slutter å virke. Hvis lampene lyser med ujevn lysstyrke kan noen av lampene bli for varme. Skift ut lyspærene hvis de lyser med forskjellig styrke.

Glødepærer og halogenpærer avgir mye varme. Bruk derfor aldri sterkere pære i en lampe enn det som er anbefalt. Svimerker på en lampeskjerm, gardiner eller møbler er et tydelig forvarsel om at du har en potensiell brannfelle. Nå som det har kommet så mange bra LED pærer på markedet vil vi anbefale kun å bruke disse. De avgir nesten ingenting i varme og er derfor et langt smartere valg, da spesielt i f.eks. pappstjerner som nå har blitt ganske populære igjen. Tidligere var LED-lysene hvite og kalde, men nå som det kan lages varmt, hvitt lys er det mer attraktivt og langt koseligere.

Summen av alle elektriske hjelpemidler i en bolig kan føre til en overbelastning på strømnettet og gi kortslutninger i sikringsskap, stikkontakter, skjøteledninger og elektrisk utstyr. Det er derfor viktig å sørge for at det finnes nok strømuttak i boligen, slik at det enkelte strømuttak ikke blir overbelastet. Mange branner starter som en følge av kortslutninger som gir lysbuer i det elektriske anlegget.

SystemLed_GranLyslenker består av mange små lamper. Mange av de gamle lyslenkene fungerer slik at hvis en eller flere lamper slutter å virke, er de koblet slik at resten lyser, men med økt styrke. Dette kan føre til at lampene blir for varme. Da kan julepynt eller annet brennbart materiale i nærheten ta fyr. Skru alltid av disse lyslenkenkene om natten eller før du reiser bort. Vær også litt kresen på hvor du kjøper lenkene fra, billig er ikke bra hvis det koster deg huset. Det er verdt å nevne at ved forrige stikkprøve hvor 10 av slyngene vi selger ble teste for dette, besto vi med glans 😉

Vi anbefaler å investere i slynger med LED, vårt tips er å bruke System LED, settet hvor du kan mikse og matche som du vil med ulike produkter. Livstiden er så mye som 50 000 timer, og det gir et svært kraftig lys. Du kan også belyse store områder på bare et strømuttak og uten å måtte bruke flere stikkontakter.

Husk på at skal du pynte med lys på ute, må du bruke belysning som er egnet for utendørs bruk. La aldri ledningen gå over dørterskelen eller gjennom vinduet, der kan den komme i klem og bli skadet.

Ellers er det viktig å også følge reglene om at alle boliger skal ha minst en røykvarsler. Røykvarsleren gir deg tidlig varsel om at en brann er under utvikling. Batteriet må vanligvis byttes en gang årlig, test røykvarsleren jevnlig ved å bruke testknappen. Alle boliger skal også være utstyrt med husbrannslange eller brannslokkeapparat. Det anbefales å ha begge deler. Pass på at slokkeutstyret skal være lett tilgjengelig, ikke gjem det bort i et skap som kan bli vanskelig å nå!

brannslokkingsapparat

Og om du skulle være så uheldig å bli utsatt for brann:

1) REDDE:
Sørg for at alle som oppholder seg i boligen kommer seg trygt ut. Lukk dører og vinduer. Gå til en møteplass dere har blitt enige om på forhånd.

2) VARSLE:
Varsle brannvesenet på nødnummer 110. Oppgi nøyaktig adresse til bygningen som brenner.

3) SLOKKE:
Dersom brannen ikke har blitt for stor, forsøk å slokke med husbrannslange eller brannslokkeapparat. Utsett ikke deg selv for stor fare. Røyken er svært giftig. Du må selv avgjøre i hvilken rekkefølge du skal gjennomføre disse punktene, ut i fra hvordan du vurderer situasjonen. Det er nyttig å trene på dette gjennom jevnlige brannøvelser.

Design Belysning ønsker dere alle en god og sikker jul!

Kilder: Brann- og redningsetaten i Oslo kommune / Norsk brannvernforening / Asker og Bærum brannvesen

Comments