Farg opp tilværelsen din med RGB LED!

Design Belysning holdt tidligere til i Karl Johans gate 6B, men flyttet i 2011 til våre nåværende lokaler rett rundt hjørnet i Skippergata 23. I forbindelse med flyttingen ble vi nødt til å pusse opp kjøkkenet vårt og vi gikk for et enkelt grått kjøkken med hvit benkeplate. Etter hvert som vi kom litt i gang syns vi dette ble litt kjedelig og bestemte oss for å friske opp med plater av frostet glass som vi belyste med RGB LED strips.

LED strips, også kalt flexLED, er remser eller striper med LED dioder som er plassert etter hverandre. Disse lysdiodene er små elektronisk halvleder brikker som sender ut lys når det går strøm igjennom. Hvor mye lys de avgir bestemmes av hvor mye strøm som går igjennom. SMD dioder kommer i tre typiske størrelser. Vi har valgt den største SMD 5050 diodene for å få mer lys ut av hver chip. Normalt i øvrige LED strips brukes den mindre 3528 dioden.

SMD 5050 er den kraftigste dioden på markedet til LED strips. Den leveres i to versjoner; en med 30 dioder per meter og en med 60 dioder per meter. For å oppnå den lange levetiden på ca 50 000t anbefaler vi at SMD 5050 med 60 dioder per meter monteres i en aluminiums-profil eller annet metall for best mulig kjøling.

På kjøkkenet er det brukt en herdet glassplate som er matt på forsiden og blank på baksiden. Vi burde ha brukt en som var matt på begge sider, eller plexiglass, for å få en bedre og jevnere spredning. FlexLED er montert både i overkant og underkant av glassplaten og sender lyset opp gjennom glasset. Med LED strips kan man skape effekter som tidligere ikke var mulig og det leveres i ulike farger, lysstyrker og lengder. LED stripsen vi leverer kommer i dobbeltsidig teip for lettere montering, monter gjerne skjult bak listverk eller lignende slik at det kun er lyseffekten som er synlig.

 

Se større og flere bilder av vårt kjøkken på facebook.com/DesignBelysning.

Det er ingen godt skjult hemmelighet at LED er ekstremt energisparende og skaper nesten ingen varme. LED har nesten opptil 80 % lavere energiforbruk enn glødelamper. I en vanlig pære er det en metalltråd som varmes opp for deretter å begynne å gløde, og det forsvinner mye energi til varme. I en LED pære forsvinner svært lite av energien i varme når den kobles til strøm. LED bruker så lite som ca 20 % av den samme energien som en vanlig pære bruker for å oppnå samme lyseffekt.

Vi kan se på et lite priseksempel når det gjelder glødelamper kontra LED pærer:
*Alle priser er fra oppussingsdato og pris per kW er forutsatt til kr 1,-

En 5W LED pære vil i løpet av sin levetid, ca 50 000t, forbruke ca 50kW. Dette tilsvarer kr 250,-*
En 40W glødepære, som lyser ca like kraftig som en 5W LED pære, vil i løpet av 50 000t ha forbrukt 2000kW. Dette tilsvarer kr 2000,-*

Kostnad for LED 50 000t:
Prisen for en 5W LED pære er kr 249,-
Kostnad strøm er kr 250,-
Total kostnad kr 499,-

Kostnad for glødepære 50 000t:
For å matche levetiden til LED må vi bytte glødepæren 25 ganger da den har en levetid på 2 000t.
Prisen for 25 stk 40W glødepære (levetid på 2 000t) er kr 275,-
Kostnad strøm er kr 2000,-
Total kostnad kr 2275,-

Du sparer 1776,- kr ved dette priseksempelet ved å bytte til LED pærer.

Comments