Hvordan innrede et småbruk

Velkommen til Vestrønningen!

Småbruket er nå i nye hender, den verste flyttetåka har letta, de aller fleste esker er tømt og møblene sånn cirka på plass—hva nå?  

Hei, jeg heter June! Jeg er en av de ansatte her på Design Belysning og er den som er ansvarlig for denne bloggen og våre sosiale medier på pinterestfacebook og instagram

Jeg og min samboer Alan har vært ett av de parene som har gått og brygget på en drøm om å kjøpe et småbruk utenfor byen, og etter lang tids planlegging og leting traff vi endelig spikeren på hodet nå i vår. I juni 2017 flyttet vi inn på Vestrønningen småbruk i Stange kommune etter 18 år i Oslo. Med på kjøpet fulgte det gårdskatt, låve, traktor og etter vår smak, flere mindre pene lamper. Huset på den 48 daa store tomten er bygd i 1936 og er på 157 m2 med 4 soverom. Det er i god stand og har for det meste lyst eller hvitmalt panel på veggene, noe som kommer til å få lov til å være som det er. 

Jeg er den som har fått ansvaret for interiøret i huset og min stil er en salig blanding av retro, fargeglad, stilren og barnslig. Jeg elsker gjenbruk, sære ting og ting som minner meg om barndom og bestemødre. Jeg har også et hav av grønne planter og mener at jeg nå absolutt har plass til flere. Vestrønningen er vårt første hus sammen og vi er ikke ett av de parene som pusser opp ofte bare for å følge trendene, vi er bevisst på miljøhensyn og setter pris på produkter av høy kvalitet og funksjonelt design. Noe innredning hadde vi fra før, men vi har måttet skaffe en god del nye ting siden vi kom fra en liten 2-roms i Oslo. 

Med god hjelp av finn.no og mamma og pappas lager er nå de fleste rommene nesten ferdig møblert, og det er tid for å begynne å se på hva som skal på veggene og hvordan huset skal belyses. Tiden dras mot høst og det er ikke lenger like lyst ute, så nå begynner det å haste med å få inn nye lamper i hus. Det tar tid å bestemme seg for riktig belysning og ofte må lamper bestilles fra produsent, så om man kan lønner det seg å begynne mens det ennå er lyse kvelder ute. Om man skulle velge feil er det greit å legge inn litt ekstra tid til å returnere de som ikke passet og velge på nytt. Da slipper man å sitte der uten noen lamper når sola ikke lenger er oppe så sent. 

Lampene som fulgte med eiendommen er stilmessig fra 90-tallet og passer ikke sammen med hverandre—det er et sterkt ønske om å få byttet de ut da de hverken er pene, energieffektive eller særlig funksjonelle. Jeg hater å kaste ting som er fullt brukbare, men har også ventet i lang tid på å få mitt eget hus hvor jeg kan få utfolde min egen stil i litt større format enn på små rom i Oslo. Og så jobber jeg da tross alt på designbelysning.no, er ikke det god nok grunn til å få handle inn nye lamper? Etter hvert som nye lamper kommer i hus blir det nok noen “til salgs” eller “gis bort” poster—med mindre vi kan finne en bruk for lampene på låven, eller re-designe de på en eller annen måte. 

Det første rommet som får æren av å få ny lampe er gangen ved inngangspartiet. Dette er et rom som ikke har noe naturlig lys og trenger en lampe som gjerne står på hele tiden vi er hjemme. Rommet er ikke så stort, ca 4-5 m2, det har hvitmalt tak og lister, lyse farger på vegger og innerdører, en olivengrønn ytterdør og fliser på gulv i nyanser av brunt, beige og oransje. I tillegg til ytterdøren finner du inngang til vaskerom, hovedsoverom, bad og kjøkken. Det er ikke det største behovet for mye lys i dette rommet, det blir hovedsakelig brukt for å bevege seg fra et rom til et annet, samt å kle av og på seg ytterklær. Den ene veggen har et speil, men det blir mest brukt for en siste liten sjekk før vi går ut døra. 

Lampen som nå er montert i taket er en taklampe i børstet stål med 4 stk GU10 spotlamper med firkantede, dekorative skjermer i klart glass. Pærene som står i er 35W halogenpærer. Lampen gir greit med lys, men med halogenpærer er den svært lite energivennlig og den passer absolutt ikke inn i hvordan jeg vil at det skal se ut. Jeg liker heller ikke spotter så veldig godt, så her ville jeg bruke enten en plafond som gir godt lys eller LEDstips langs taket. 

Les også: Inspirasjon: gang 

Valget falt på en Ifö Classic Glob i 20 cm med hvit porselenssokkel og opal glasskuppel. Utvalget blant plafonder er generelt litt dårlig og kjedelig om man som meg har lyst på noe litt annerledes og spennende, det ble derfor valgt en helt klassisk og pen porselenslampe i høy kvalitet som har eksistert i mange år, men fortsatt er like aktuell. En lampe som Classic Glob med opalt glass og globeform vil spre lyset mye bedre i et rom enn en lampe med klart glass eller en lampe med skjerm eller spot som fører lyset i en spesifikk retning. Jeg velger også en opal pære til lampen fordi den har opalt glass, da slipper jeg uheldige skygger i glasset. Ved å kombinere lampen med en 15W E27 LED Normal Opal Pære tenker jeg at lyset burde bli optimalt for dette rommet. Om det skulle bli litt lite, vil det være fint å supplere med en vegglampe fra samme leverandør da man i teorien alltid burde ha flere enn ett lyspunkt i alle rom. Ifö Electric har veldig mange fine retro lamper med porselenssokkel og jeg tenker nok at det også blir en del flere av de når vi kommer så langt som til badet. 

Med i vurderingen var også en av de få kule plafondene som finnes på markedet; Mogano Plafond i Sort/Kobber. Jeg tenkte lenge at det burde bli denne da den fargemessig hadde passet svært godt inn med gulvet, men den ble valgt bort delvis fordi vi gjerne vil bytte ut flisene på gulvet med en annen stil og farge, og delvis fordi jeg er litt lei av lampen siden jeg har brukt den så mye i jobben. Ellers var de fine Regal Plafond 6 Lys og 4 Lys fra Belid vurdert, men de vil nok ikke passe inn med fargene slik gangen ser ut i dag og vi vet ikke helt når vi vil få anledning til å bytte flisene.


Så sier vi som Ingrid Espelid at nå har me juksa litt og hopper frem to uker til vi har fått lampen i hus og gitt den sitt nye hjem i gangen. Lampen var veldig enkel å montere og kom på plass uten problemer. (Å ta bilder av den i gangen vår var derimot ikke like enkelt.) Jeg hadde glemt å kjøpe den pæren jeg hadde planlagt å bruke, men det var nok en bra ting, da en 10W E27 LED Normal Opal Pære var mer enn tilstrekkelig for dette rommet. Jeg tror ikke vi kommer til å ha noe behov for flere lamper med mindre vi finner et koselig stemningslys til vegg eller til kommoden som vi fant på låven som venter på å bli malt i kule farger. Men hvilke? 

 

Neste rom ut på prioriteringslisten blir spisestua som nå er helt uten belysning og soverommet som bare har 2 leselamper over senga innerst i rommet og ingen lysbryter ved dør eller lys mot garderobeskapene. Følg oss gjerne fremover, vi legger ut et nytt innlegg så fort vi har fått bestemt oss for nye lamper til de andre rommene! Om du vil se flere bilder fra Vestrønningen i mellomtiden finner du meg og Alan på @bygdekos

Alle bildene er tatt av June og Alan.

Comments