Hyttekos

Nordmenn er glade i friluftsliv og de er glade i hyttene sine. Å eie en hytte er ennå et statussymbol som ligger dypt i den norske folkesjela, uansett størrelse eller grad av bekvemmelighet. På 50-tallet ble hytter mest brukt til jakt, fiske og bærplukking og i liten grad til rekreasjon. Det var ikke før på begynnelsen av 60- tallet hytta ble et sted man brukte fritiden sin. Nå i disse vinter- og kommende påsketider er det mange av oss som reiser til hytta for å slappe av og nyte naturen.

NorthernLighting MooHytta så som vi kjenner den i dag er ikke lengre det den engang var. Det har skjedd store endringer de siste tiårene i både størrelse, innhold og nabolag. Allerede på 70- og 80-tallet begynte man å få innlagt vann og avløp på hyttene, og fra jappetiden og utover ble også størrelsen på hyttene betraktelig større. Nå til dags finner man både innlagt vann og strøm på de fleste fritidseiendommer, og det er ikke lengre like langt mellom hver hytte. Om du er en av de som ikke må gå til bekken etter vann og som bare kan skru på en bryter for å få lys, vil vi gjerne gi deg noen tips til hvordan du kan belyse også dette stedet.

Eglo RibadeoNår det gjelder stil vil de fleste gjerne ha et litt annet uttrykk på hytta enn hjemme. I første halvdel av 1900-tallet kjøpte man vanligvis ikke møbler til hyttene, man brukte gamle ting man ikke lenger ville ha hjemme, eller møbler som hadde gått i arv. I dag er det ikke lengre slik, hyttene skal være like stilrene og påkostede som boligen. Det er likevel vanlig med en litt mer rustikk stil uten at det nødvendigvis ser ut som om den er hentet ut fra Norsk Ukeblad på 60-tallet. Ofte gjenspeiler hyttetrendene akkurat de samme trendene som resten av samfunnet, men filtrert gjennom et visst bonderomantisk eller naturromantisk lys. Hvilken type stil man har kommer også an på hvor mye midler man har å bruke på dette interiøret.

Eglo WestburyReglene for belysning på stua er i utgangspunktet de samme som de som gjelder på stua hjemme: man alltid burde ha muligheten til å bruke minst to ulike lyssettinger, belysning for funksjon og belysning for dekorasjon og kos. En generell regel er å bruke mange lampepunkter. Da kan man selv velge hva man til enhver tid vil belyse, eller ha alle slått på for å få godt vaskelys. Om man velger et belysningspunkt på alle vegger vil romfølelsen forsterkes. Har man en stue hvor det er høyt under taket er det fint å velge en litt stor og dominerende lampe som for eksempel Herstal Manola 20 eller VITA Eos Large.

Om man vil ha en helhetlig serie med lamper er Cordoba en elegant og klassisk serie lamper fra leverandøren Lucide. Serien er gjort med jerngrå metallbase og runde bomullsskjermer i samme farge. Cordoba har enkle, rene linjer som minner om slanke greiner på et tre. Opphenget på taklampene er gjort av kjetting. De finnes i dobbel og trippel taklampe og enkel og dobbel vegglampe. For lignende stil, men tanken mer bonderomantisk, kan man sjekke ut seriene Robin og Campagne.

Alternativt er Dovre en serie meget trendy lamper fra MS Belysning med enkelt design som passer inn i mange stiler. Lampene har en ramme av metall med sort fargeutførelse, sokkel i sort eller messing og skjermer av klart glass. Dette er for tiden en meget populær type design som finnes i flere varianter. Dovre kommer som bordlampe, vegglampe og taklampe med 3 eller 4 lyskilder.

Å ha flere lyssettinger for ulike stemninger og funksjoner gjelder også for kjøkkenet. Pass på å ha bra arbeidsbelysning over benker, komfyr og vask og pass på å velge riktig fargetemperatur så maten ser delikat ut. De fleste nordmenn liker at det går mot det varme lyset (2700 Kelvin), men det er ikke alltid at dette er det beste. På arbeidsflater kan det lønne seg å ha en kaldere temperatur (4000 Kelvin).

Lamper ved spisebord bør tilpasses formen på bordet og henge 55-70 cm over bordflaten. Det er fint å se hverandre selv om man sitter på hver sin side av lampen! En lampe som er justerbar i høyden er praktisk. Pæren bør ikke være synlig i lampen, slik at man unngår blending. Det for tiden er ganske trendy med lamper hvor pæren er svært synlig og en del av designet. Det er ikke noe i veien for å bruke disse, men det er da veldig greit at lampen og lyskildene er dimbare. Vi anbefaler å kjøpe filamentpærer til alle hyttelampene, enten i LED eller spesialpærer med god gammeldags glødetråd. Begge disse typene gir et skikkelig koselig og varmt lys. Om man ikke har innlagt strøm, men solcellepanel, kan man fint kjøpe vanlige lamper, men pass på å bytte pærene til 12V LED pærer.

Eglo Loncino TrippelLoncino fra Eglo er en elegant og stilfull lampe som kommer i singel og trippel variant. Den vil passe inn for de som har en litt eksklusiv stil og den største kan være et bra valg over kjøkkenbordet. Lampen er produsert i stål som er sortlakkert og den har delikate, røykfargede glasskjermer. Det er ment at man skal bruke rørformede filamentpærer til lampen.

Når det gjelder utebelysningen er det vår oppfatning at det er mest vanlig med vegglamper, eventuelt taklamper, som blir brukt. En fin ting å tenke på her er at det er veldig praktisk å bruke lamper eller lyskilder som har sensor hvor lyset automatisk slåes på i skumringen. Dette er et meget effektivt middel for å sikre en mot innbrudd.

LED TelysDet siste vi vil nevne om hyttekos er bruken av levende lys som er stemningsfullt, men potensielt brannfarlig. Det har vært en stor oppgang i antall hyttebranner hvor bruken av levende lys har en stor del av skylden. Om man vil unngå brannfaren med levende lys finnes det en rekke batteridrevne produkter på markedet som man kan bytte til. Vi har mellom annet en del produkter med ekte vokslys som er utstyrt med LED pærer – utrolig koselige og realistiske!

Vita ConiaEllers er det viktig også å følge reglene om at alle boliger, også hytta, skal ha minst en røykvarsler. Røykvarsleren gir tidlig varsel om at en brann er under utvikling. Batteriet må vanligvis byttes en gang årlig, test røykvarsleren jevnlig ved å bruke testknappen. Alle boliger skal også være utstyrt med husbrannslange eller brannslokkeapparat. Det anbefales å ha begge deler. Pass på at slokkeutstyret skal være lett tilgjengelig, ikke gjem det bort i et skap som kan bli vanskelig å nå!

Man finner flere belysningstips her på bloggen. Ta gjerne en titt på for eksempel inspirajonsinnleggene på bad, soverom, barnerom og gang. Siden det er så bredt spekter innen ulike stilretninger man liker på hytta er det egentlig bare å velge og vrake fra hele nettbutikken vår, vi har samlet noen i tipsene under. Om man er på jakt etter lamper inspirert av naturen anbefaler vi å ta en titt på VITA eller Northern Lighting som har mye i sitt utvalg som mellom annet er inspirert av fjær, kongler, nøtter, strender, skog og treverk. Om man gjerne vil beholde litt av det gamle på hytta og liker retro-inspirerte lamper, kan man finne mye fint hos Herstal eller Frandsen.

Tradisjonell stil:

Moderne stil:

Nyheter fra Eglo i naturlige materialer:

Vi ønsker dere alle en riktig fin avslutning på vinteren og rikelige mengder med hyttekos!

Comments