Hyttekos

Nordmenn er glade i friluftsliv og de er glade i hyttene sine. Å eie en hytte er ennå et statussymbol som ligger dypt i den norske folkesjela, uansett størrelse eller grad av bekvemmelighet. På 50-tallet ble hytter mest brukt til jakt, fiske og bærplukking og i liten grad til rekreasjon. Det var ikke før på begynnelsen av 60- tallet hytta ble et sted man brukte fritiden sin. Nå i disse dager er det mange av oss som reiser til hytta året rundt for å slappe av og nyte naturen.

Hytta så som vi kjenner den i dag er ikke lengre det den engang var. Det har skjedd store endringer de siste tiårene, ikke bare i bruk, men også i størrelse, innhold og nabolag. Allerede på 70- og 80-tallet begynte man å få innlagt vann og avløp på hyttene, og fra jappetiden og utover ble også størrelsen på hyttene betraktelig større. Nå til dags finner man både innlagt vann og strøm på de fleste fritidseiendommer, og det er ikke lengre like langt mellom hver hytte. Om du er en av de som ikke må gå til bekken etter vann og som bare kan skru på en bryter for å få lys, vil vi gjerne gi deg noen tips til hvordan du kan belyse også dette stedet.

Når det gjelder stil vil de fleste gjerne ha et litt annet uttrykk på hytta enn hjemme. I første halvdel av 1900-tallet kjøpte man vanligvis ikke møbler til hyttene, man brukte gamle ting man ikke lenger ville ha hjemme, eller møbler som hadde gått i arv. I dag er det ikke lengre slik, hyttene skal være like stilrene og påkostede som boligen. Det er likevel vanlig med en litt mer rustikk stil uten at det nødvendigvis ser ut som om den er hentet ut fra Norsk Ukeblad på 60-tallet. Ofte gjenspeiler hyttetrendene akkurat de samme trendene som resten av samfunnet, men filtrert gjennom et visst bonderomantisk eller naturromantisk lys. Hvilken type stil man har kommer også an på hvor mye midler man har å bruke på dette interiøret.

Reglene for belysning på hyttestua er i utgangspunktet de samme som de som gjelder på stua hjemme; man bør alltid ha muligheten til å bruke minst to ulike lyssettinger, belysning for funksjon og belysning for dekorasjon og kos. En generell regel er å bruke mange lampepunkter. Da kan man selv velge hva man til enhver tid vil belyse, eller ha alle slått på for å få godt vaskelys. Om man velger et belysningspunkt på alle vegger vil romfølelsen forsterkes. Har man en stue hvor det er høyt under taket er det fint å velge en litt stor og dominerende lampe som for eksempel Globen Lighting Pallas Pendel, Globen Lighting Divine Pendel 6Belid Gloria Lysekrone 67 cm,  Herstal Manola 12 eller en av de store UMAGE Eos Fjærlampene.

Om man vil ha en helhetlig serie med lamper er Almeida en elegant og leken serie lamper fra leverandøren Eglo. Serien er gjort med sort metallbase og ulike stoffskjermer med lett forskjellig form og farge. Almeida har enkle, rene linjer som minner om slanke greiner på et tre. De finnes i taklampe, plafond, vegglampe, bordlampe og gulvlampe (som heter Maronda).

Alternativt er Dovre en serie meget populære lamper fra MS Belysning med enkelt design som passer inn i mange stiler. Lampene har en ramme av metall med sort fargeutførelse, sokkel i sort eller messing og skjermer av klart glass. Dette er har en stund vært en meget populær type design som finnes i flere varianter. Dovre kommer som bordlampe, tre ulike vegglamper og taklampe med 1, 3 eller 4 lyskilder. I samme stil finner du også EA Venezia, Eglo Charterhouse og Eglo Loncino.

Å ha flere lyssettinger for ulike stemninger og funksjoner gjelder også for kjøkkenet. Pass på å ha bra arbeidsbelysning over benker, komfyr og vask og pass på å velge riktig fargetemperatur så maten ser delikat ut. De fleste nordmenn liker at det går mot det varme lyset (2700 Kelvin), men det er ikke alltid at dette er det beste. På arbeidsflater kan det lønne seg å ha en kaldere temperatur (4000 Kelvin).

Lamper ved spisebord bør tilpasses formen på bordet og henge 55-70 cm over bordflaten. Det er fint å se hverandre selv om man sitter på hver sin side av lampen. En lampe som er justerbar i høyden er praktisk og pæren bør ikke være synlig i lampen, slik at man unngår blending. Det har lenge vært ganske trendy med lamper hvor pæren er svært synlig og en del av designet. Det er ikke noe i veien for å bruke disse, men det er da veldig greit at lampen og lyskildene er dimbare, eventuelt opale, toppforspeilede eller røykfargede. Vi anbefaler å kjøpe LED filamentpærer til alle hyttelampene, mange av dem gir nå et skikkelig koselig og varmt lys som er nesten helt likt de gamle pærene med glødetråd. Om man ikke har innlagt strøm, men solcellepanel, kan man fint kjøpe vanlige lamper, men pass på å bytte pærene til 12V LED pærer.

Maserlo og Pasteri fra Eglo er to serier med klassiske og vakre lamper med skjermer i stoff. Seriene kommer i flere fargeutførelser hvor mange av dem har en skinnende aksentfarge på innside av skjerm, og de kommer i en rekke ulike størrelser og varianter.  Lampene vil passe bra inn for de som er glade i tekstillamper og flere av dem kan være et bra valg over spisebordet.

Når det gjelder utebelysningen er det vår oppfatning at det er mest vanlig å bruke vegglamper, eventuelt taklamper, ikke så mye pullerter eller annen hagebelysning. Fine serier som er verdt å nevne er EA Roma og Eglo Alamonte for de som liker rette linjer og Ifö sine Classic Glob for de som liker de gode, gammeldagse retrolampene med porselenssokkel. En fin ting å tenke på vedrørende utelampene er at det er veldig praktisk å bruke lamper eller lyskilder som har sensor hvor lyset automatisk slås på i skumringen. Dette er et meget effektiv måte for å sikre en mot innbrudd.

LED TelysDet siste vi vil nevne om hyttekos er bruken av levende lys som er stemningsfullt, men potensielt brannfarlig. Det har vært en stor oppgang i antall hyttebranner hvor bruken av levende lys har en stor del av skylden. Om man vil unngå brannfaren med levende lys finnes det en rekke batteridrevne produkter på markedet som man kan bytte til. Vi har mellom annet en del produkter med ekte vokslys som er utstyrt med LED pærer – utrolig koselige og realistiske!

Ellers er det viktig også å følge reglene om at alle boliger, også hytta, skal ha minst en røykvarsler. Røykvarsleren gir tidlig varsel om at en brann er under utvikling. Batteriet må vanligvis byttes en gang årlig, test røykvarsleren jevnlig ved å bruke testknappen. Alle boliger skal også være utstyrt med husbrannslange eller brannslokkeapparat. Det anbefales å ha begge deler. Pass på at slukkeutstyret skal være lett tilgjengelig, ikke gjem det bort i et skap som kan bli vanskelig å nå!

Man finner flere belysningstips her på bloggen. Ta gjerne en titt på for eksempel inspirasjons-innleggene på bad, soverom, barnerom og gang. Siden det er så bredt spekter innen ulike stilretninger man liker på hytta er det egentlig bare å velge og vrake fra hele nettbutikken vår, vi har samlet noen i tipsene under. Om man er på jakt etter lamper inspirert av naturen anbefaler vi å ta en titt på UMAGE eller Northern som har mye i sitt utvalg som mellom annet er inspirert av fjær, kongler, nøtter, strender, skog og treverk. Om man gjerne vil beholde litt av det gamle på hytta og liker retro-inspirerte lamper, kan man finne mye fint hos Herstal, Belid eller Frandsen.

Tradisjonell stil:

Moderne stil:

Naturinspirerte lamper:

Vi ønsker dere alle rikelige mengder med hyttekos!

Comments