Inspirasjon: Arbeidsplass

Det blir stadig flere av oss som har et hjemmekontor hvor vi bruker en del tid. Eller så har du kanskje et eget eksternt kontor du trenger å belyse. Uansett hvor du jobber fra så er det viktig at du har et komfortabelt sted som passer dine behov, og at du har lyssatt det riktig for å spare belastning på øyne og kropp. Forståelse av lysets betydning for arbeidsmiljøet er viktig. Dårlig eller feil belysning kan føre til ulike helsemessige plager, om man ikke har nok lys for å se det man jobber med, vil også kroppsholdningen fort bli dårlig og fremoverbøyd, noe som igjen vil skape problemer for m.a. skuldrer og nakke. Design Belysning har et bredt produktspekter som tillater oss å tilpasse belysningen til ditt behov og til din arbeidsplass.

Belysningen på en arbeidsplass består gjerne av allmennbelysning og punktbelysning. Ulike typer arbeid vil stille ulike krav til belysningsstyrke; jo større krav til presisjon og nøyaktighet, desto kraftigere lys trengs. Det er imidlertid ikke alltid slik at jo mer lys desto bedre, da man må være oppmerksom på blending og reflekser. Vær også oppmerksom på at lysbehovet, for de aller fleste, vil øke med alderen.

Selv om vi er mest glad i varme fargetemperaturer her til lands er faktisk de kaldere (fra 4-6500 Kelvin) langt bedre som arbeidslys og vil også ha en oppkvikkende effekt. Velg gjerne en smart LED lampe hvor du kan dimme både lysstyrke og fargetemperatur, så kan du velge selv etter behov. Dette passer ekstra bra om kontoret ikke er et eget rom, men en del av for eksempel stuen.

Les: Inspirasjon: Stue

Husk at selv om allmennbelysningen på rommet du sitter er god, er det som regel nødvendig med kraftigere lys over arbeidsplassen. En arbeidslampe med arm og lampehode som kan reguleres, gjør det mulig å rette lyset akkurat dit du trenger det. Slik får du arbeidslys som sørger for at øynene ikke blir slitne før jobben er gjort – enten du sitter med pensumbøkene til langt på natt eller designer prototyper. Skrivebordslamper kommer i alle farger og fasonger for å passe inn i alle typer interiør.

Det er viktig at den som bruker arbeidsbordet ikke selv skygger for belysningen. En grei huskeregel er å gjøre plass i ditt interiør til å ha skrivebordslampen på motsatt side av hånden du skriver med. Jobber du på skjerm må du passe på at lyset ikke reflekteres av skjermen. Arbeidsplassen generelt og dataskjermen spesielt må plasseres korrekt i forhold til lyskildene for at du skal få best mulig synsforhold. Ved plassering av utstyret må det tas hensyn til om skjermarbeid er hovedoppgaven, eller om skjermen brukes mer sporadisk. Refleksblending kan unngås eller begrenses enten ved korrekt plassering og innretting av lysarmaturer og lamper, eller ved å bruke materialer som gir en matt overflate. Plasser gjerne skjermen slik at dagslys kommer inn fra siden, vindu eller sterke lyskilder bør aldri være rett foran eller bak dataskjermen; det skaper kontrastforskjeller eller refleksblending. Montering av armatur bør plasseres ut for skrivebordets sider, slik at lysrørene kommer parallelt med synsretningen mot skjermen. 

Store kontraster mellom lys og mørke kan være en stor belastning for øyet. Datamaskinen gir et kraftig blendingsfelt på et lite avgrenset område. Når man ser lenge på en skjerm blir øynene konsentrert om det lille, belyste feltet. Hviler man øynene i mørket omkring for deretter å se tilbake på skjermen er dette en belastning for pupillen som raskt vil trekke seg sammen. I lengden vil denne vekslingen føles som tretthet. For å unngå tretthetsfølelsen, er det lurt å lyssette veggflaten bak datamaskinen. Et punktlys fra taket, eller en veggmontert maleribelysning på et bilde i ditt interiør kan være en god løsning for å ha noe å hvile øynene på. Det finnes også mange fine lamper som har skjult lys og kun lyser indirekte bakover, Astro-lamper laget av plaster er et bra eksempel på dette. Ikke bruk en lampe med synlig, dekorativ pære til dette formålet, det vil blende for mye. Et alternativ er nedsenkbar armatur eller lampe på arm. Da kan du selv vinkle lyset dit det passer best.

Har du en jobb som involverer å måtte bruke golvet, om du for eksempel syr klær og trenger å klippe ut mønster på en større flate enn du har arbeidsbord til, vurder også da gjerne å ha en god, justerbar gulvlampe som du kan bruke i tillegg til allmennbelysningen, eventuelt kan du montere innbygningsspotter nede langs veggen for også å ha godt lys når du jobber med dette.

Med riktig og god belysning på arbeidsplassen bidrar man til reduserte helseproblemer, økt produktivitet og sikkerhet. Lysforholdene på arbeidsplassen påvirker hvor sikkert og raskt du kan gjøre jobben og belysning har også betydning for helse og trivsel. Ved valg av løsninger tilpasset arbeidsområdet vil energiforbruket reduseres. Når du betaler regningene eller legger siste hånd på kunstverket ditt, vil arbeidsbelysningen vår få selv de tyngste jobbene til å føles litt lettere.

Comments