Inspirasjon: Gang


Krebs-Empire-Lancelot-Ebony,-216Entréen og gangen er det første man kommer til i et hus eller en leilighet, og er det rommet som ønsker oss velkommen inn. Den er ofte ikke så stor, men rommer mange funksjoner, mellom annet som lagringsplass for klær og sko. En gang kan også være et minimalt rom som bare har som funksjon å binde andre rom sammen. Det er viktig også her å tenke på at man har riktig og rikelig belysning til stedets ulike formål, samtidig som det gjerne skal være stemningsfullt. Dette kan være litt vrient å få til, men det lar seg gjøre. Som i husets andre rom, må belysningen tilpasses farger, formen på rommet og behovene i det. I rom med mørkere farger må mer lys tilføres.

Det viktigste i en gang er å ha god allmennbelysning. Ofte mangler det dagslys i gangen, sørg derfor å ha et bra taklys enten i form av en plafond, spotlight eller downlight. Du kan også velge en hengelampe, men pass da på at den ikke henger for lavt slik at man stanger i den når man skal kle på og av seg.

Les også om belysning av gang i: Hvordan innrede et småbruk

Philips MyLiving Pilar, 56332/30/16-56332/31/16Dersom man har en smal og liten gang, kan plafonder eller spotter alene være en bra løsning. Sjekk ut en av våre bestselgere, Philips Runner, denne selges i fire versjoner med en til fire spotter. Spotlightbelysning på et skinnesystem i taket kan også fungere fint. På denne måten kan du rette lyset dit du ønsker og lyset vil gi en følelse av mer rom. Har du lyse vegger og retter spottene mot dem vil lyset reflekteres i veggene og gi en indirekte belysning. Om du vil ha en vegglampe er Milo Vegglampe fra Astro en flott lampe som bygger lite fra veggen og skaper spennende effekt i et ellers enkelt interiør i en lang gang. Astro har flere lignende lamper, alle produsert i plaster/keramikk, som er et materiale det er fult mulig å male en annen farge om ønskelig. Du kan for eksempel male den samme farge som vegg, eller i en komplementærfarge for å bryte opp litt.

Northern Lighting Illusion, ILLUWB/WHar du en litt bredere gang er det fint å få inn vegglamper slik at ikke alt lys kommer ovenfra. En kombinasjon av tak- og veggbelysning gir en mykere og mer variert belysning. Om du har kunst på veggene kan det være fint å gi disse eget lys, bare pass på at du kjøper en pære med UV-beskyttelse. Har du en kommode suppler gjerne med en bordlampe for å få en lunere stemning i rommet.

På gulvet eller veggen i gangen kan det være fint å bruke innbyggingsspotter. Dette er meget praktisk av hensyn til vandring i mørket om natten og som vaskelys. Det er også en god løsning for svaksynte. Av denne typen lampe finnes det mange LED lamper, men du må også gjerne bruke flexLED langs gulv eller tak.

New Turno MR16 SpotSpesielt om du har et farget interiør kan en fin lampe med rett lys gi varme og spill på veggene. De fleste downlights egner seg også til å felle inn i veggen. Sjekk for eksempel Frame Basic på vår nettside.

Mange av oss har et speil i gangen da dette er en praktisk innretning som også øker romfølelsen. Har du speil, er det fint å ha en lampe på begge sider av speilet for å gi optimal belysning og et jevnt lys uten skygger skapt av takbelysning.

Northern Lighting DivaOm du har oppbevaring og garderobeskap i gangen finnes det selvsagt også varianter som kan benyttes inne i skapet. Vi har for eksempel en LED Garderobelampe m/Sensor som lyser når skapet åpnes og slår seg av automatisk. Da unngår du unødig bruk av strøm om du skulle glemme å slukke lyset.

Et tips helt til slutt, lampene i gangen står ofte på store deler av døgnet, velg derfor en energieffektiv lyskilde. LED lyskilder har en levetid på ca. 25-50.000 timer, bytt til disse så slipper du å bytte igjen.


Comments