Inspirasjon: Hage

Hagebelysning – Slik får du din flotteste hage!

 

Det er en del ting en skal tenke på når man skal planlegge hagebelysning. God hagebelysning har som regel to funksjoner. For det første så skal vi fremheve hagen med stilig effektbelysning. I tillegg er det fint å få et godt overblikk over hagen din etter mørkets frembrudd. Med riktig lyssetting kan du få et enda penere inntrykk, fremhevede detaljer og flotte skyggespill i hagen.

Som du vet trenger en flott hage mye stell og vedlikehold – dette gjelder ikke bare for plantene. Lys og lamper må også vedlikeholdes og kontrolleres. Derfor anbefaler vi i hovedsak LED-pærer til lamper som skal monteres ute slik at du får mer tid til å stelle med plantene dine.

De fleste lampene som har brukt halogen-, spare- eller glødepærer kan man i dag bytte til LED-pærer, slik at man slipper å tenke på å måtte bytte den med det første. Ikke bare sparer LED-pærene deg med vedlikeholdet, men også på strømforbruket til hagebelysningen din. Hagebelysning er ment som effekt-belysning og man trenger derfor ikke å bruke så høy watt-styrke for å få en bra effekt.

LED-lyspærene kan også hjelpe til med å fremheve fargene på plantene i hagen din. LED-pærer finnes i forskjellige fargetemperaturer, kalt Kelvin (K). Jo lavere Kelvin-temperatur en pære har, jo varmere er lyset. Designbelysning.no har LED-pærer fra 2200K (veldig varmt og gyllent lys) til 6500K (kaldt og klart lys). Ved å bruke riktig fargetemperatur vil man kunne klare å fremheve plantene på en mye bedre måte, og man får en bedre dynamikk i hagen. Lyse planter som hvite roser, bjørk o.l. kommer best frem i hvitt og kaldt lys. Planter med varme farger som røde roser o.l. vil få fargene sine fremhevet når man bruker varmt lys.


Viktige ting å tenke på når vi skal velge hagebelysning:

  • Tetthetsgraden (IP) på lampene må minimum være IP44 og være godkjent for utendørs bruk
  • All belysning som kobles til strømnett må ha jordfeilbryter
  • Alle hager vokser, ikke glem å tilpasse belysningen etter det, husk på snøen som også vil falle denne vinteren
  • Husk at du har naboer som kan sjeneres av lyset
  • Noen lamper og lyskilder kan styres med sensor slik at de skrur seg av og på etter døgnrytmen
  • Hva som skal belyses og hva som skal skjules
  • Prøv deg frem på forskjellige steder i hagen. Bruk en spot og en skjøteledning og se hva som ser best ut
  • Kost på deg kvalitets-produkter, det tjener du på i lengden

Inngangsparti:

Ved hjelp av lyset kan du guide dine besøkende til en varm og koselig velkomst. Det er fint å vise de besøkende tydelig hvordan de skal komme seg til inngangen med en visuell markering. Busker og hekker ved inngangen belyses gjerne med spotter nedenfra, og du kan felle inn spotter i murveggen. Har du brostein får man en veldig fin visuell markering med uplight eller pullerter som viser deg frem til inngangen. Sørg for å ha ekstra med belysning ved inngangsdøra, her fyller lyset også en praktisk funksjon. Det vil bli lettere å finne frem dørhandtak, nøkler og selvfølgelig også å se hvem som kommer på besøk om du har en god vegglampe her.

 

Busker og trær:

Ved å belyse busker og trær riktig får du en flott ramme rundt hagen din slik at den blir et vakkert visuelt syn. Trær og busker kan belyses fra alle mulige vinkler og mange forskjellige måter. Gjerne fra uplight eller spotter fra bakken, som også kan hjelpe til med å kaste et fint skyggespill på vegger og lignende. De kan også belyses ovenfra, slik at man får skyggeeffekter på bakken. Lyslenker og partyslynger er også fint å henge opp i busker og trær. Det finnes utallige varianter, fra fargerike til mer nøytrale, med ledning eller solcellepanel. Prøv deg gjerne frem først med en spot og en skjøteledning før du bestemmer deg for plassering. De slyngene vi har best erfaring med er kombinasjonssystemet System-LED, disse kan du fint henge opp og la bli over vinteren, kombinere med hverandre og skjøte på i flere lengder.

Terrasse og balkong:

Terrassen sees ofte på som en forlengelse av stuen. Det kan derfor ofte lønne seg å bruke dempet belysning for å skape en koselig og lignende atmosfære. Ha gjerne flere og mindre punkter med lavere wattstyrke eller dimming, enn én stor lampe med mye lys. For å få omgivelsene til å virke lysere og varmere belyser vi gjerne planter og dekorative ting. Vi kan gjerne bruke uplight langs vegger av mur, tre osv. og som en avslutning hvor terrassen stopper. Det finnes nå utallige lamper for å friske opp i hagebelysningen, vi har et rikt utvalg av lysslynger, og du finner også store gulvlamper, pene bordlamper, pendler, hengelamper og vegglamper i vårt sortiment. Hva med å friske opp med blomsterpotter med lys eller noen LED sitteklosser?

 

Boder, dukkehus og paviljonger:

Monter gjerne samme lamper som du har på huset fremfor å la dem forsvinne i mørket. Har bygget vinduer vil det gi liv til bygget om du belyser dette innenfra. Man kan også bruke spotter for å belyse deler av bygget utvendig. Er du så heldig å ha en paviljong er det utrolig lekkert å pynte den med lysslynger og lanterner for å få den til å se ut som en lite oase av lys i hagen. Bruk også gjerne vokslys med LED-lyskilder som blafrer som både er koselige, realistiske og brannsikre.

Mangel på strømuttak?

I dag finnes det mange lamper i de fleste kategorier som går på solceller og har batteri som lader seg selv ved hjelp av solen. Disse kan du sette opp uten å måtte tenke på å koble de til strømnettet, men ulempen er at de ikke lyser like kraftig som lamper på strøm. Ofte har disse skumringssensor i tillegg og vil da automatisk skru seg på og av etter dagslyset. Pass på å ikke sett de ved siden av en annen lyskilde, da vil de aldri registrere at det blir mørkere og ikke fungere.

Hva kan man gjøre selv?

I noen få tilfeller har man lov til å koble opp utebelysning selv, men vi oppfordrer alle til å ta kontakt med sin lokale elektriker for å være på den sikre siden. Har man jordet stikkontakt ute koblet til en jordfeilbryter kan man sette opp lamper som går på skjøtekabler. Husk å bruke skjøtekabler som er godkjent for bruk ute. Om du velger solcellelamper er det bare å montere de selv.

Lyskilder til utendørsbruk: bruk LED!

LED er den mest energieffektive lyskilden på markedet som også har den lengste levetiden av alle andre lyspærer. De fleste eldre varianter holder på å fases ut og det er nå LED som er fremtiden. En LED-pære på 6W vil lyse like kraftig som en halogenpære på 50W. De leveres i forskjellige farge-temperaturer (Kelvin) og i RGB (rød/grønn/blå). Med RGB LED kan du få et rikt fargespekter med en fjernkontroll og sette ulike stemninger etter smak og behag. En riktig god LED-pære har en levetid på ca. 50.000 timer, men de som holder halvparten så lenge er også veldig bra. Pass på å kjøpe kvalitet på pærene, ofte har de rimelige pærene dårlig elektronikk som vil svikte lenge før diodene har brukt opp sine timer.

Er det noen ting du lurer på står vi alltid beredt til å tilby vår hjelp!

Comments