Inspirasjon: Hage

Hagebelysning – Slik får du din flotteste hage!

 

Gimble Out 90, 228360Det er en del ting en skal tenke på når man skal planlegge hagebelysning. God hagebelysning har som regel to funksjoner. For det første så skal vi fremheve hagen med stilig effektbelysning. Samtidig får du et godt overblikk over hagen din etter mørkets frembrudd. Med riktig lyssetting kan du få et enda penere inntrykk, fremhevede detaljer og flotte skyggespill i hagen.

Som du vet trenger en flott hage mye stell og vedlikehold – dette gjelder ikke bare for plantene. Lys og lamper må også vedlikeholdes og kontrolleres. Derfor anbefaler vi i hovedsak LED-lyspærer til lamper som skal monteres ute slik at du får mer tid til å stelle med plantene dine. De fleste lampene som leveres med halogen eller glødepærer kan man i dag bytte til LED-pærer, slik at man slipper å tenke på å måtte bytte den med det første. Ikke bare sparer LED-pærene deg med vedlikeholdet, men også på strømforbruket til hagebelysningen din. Hagebelysning er ment som effekt-belysning og man trenger derfor ikke å bruke så høy watt-styrke for å få en bra effekt.

Lipsy-Out-Floor,-227361LED-lyspærene kan også hjelpe til med å fremheve fargene på plantene i hagen din. LED-pærer finnes i forskjellige fargetemperaturer, også kalt Kelvin (K). Jo lavere Kelvin-temperatur vi har, jo varmere er lyset. Vi har LED-pærer fra 2700K (glødelampe-lys) til 6500K (hvitt, kaldt lys). Ved å bruke riktig fargetemperatur vil man kunne klare å fremheve plantene på en mye bedre måte, og man får en bedre dynamikk i hagen. Lyse planter som hvite roser, bjørk o.l. kommer best frem i et hvitt og kaldt lys. Planter med varme farger som røde roser o.l. vil få fargene sine fremhevet når man bruker et varmt lys.

Viktige ting å tenke på når vi skal velge hagebelysning:

  • Tetthetsgraden (IP) på lampene må minimum være IP44 og være godkjent for utendørs bruk
  • All belysning som kobles til strømnett må ha jordfeilbryter
  • Alle hager vokser, dermed må vi huske på å tilpasse belysningen etter det, husk på snøen som også vil falle denne vinteren
  • Husk at du har naboer som kan sjeneres av lyset
  • Lamper kan også styres med fotocelle slik at det kan skru seg av og på etter døgnrytmen
  • Hva som skal belyses og hva som skal skjules
  • Prøv deg frem på forskjellige steder i hagen. Bruk en spot og en skjøteledning
  • Kost på deg kvalitets-produkter, det tjener du på i lengden

System-24-Path-LED,-491-61Inngang:

Ved hjelp av lyset kan du guide dine besøkende til en varm og koselig velkomst. Det er viktig å vise de besøkende tydelig hvordan de skal komme seg til inngangen med en visuell markering. Busker og hekker ved inngangen belyses gjerne med spotter nedenfra, og vi feller gjerne inn spotter i murvegger. Har du brostein får vi en veldig fin visuell markering med uplight eller pullerter som viser deg frem til inngangen. Sørg for å ha ekstra med belysning ved inngangen, her fyller lyset også en praktisk funksjon. Det vil bli lettere å finne frem dørhandtak, nøkler og selvfølgelig også å se hvem som kommer på besøk.

Snowmotion, 001-31Busker og trær:

Ved å belyse busker og trær riktig får du en flott ramme rundt hagen din slik at den blir et flott visuelt syn. Trær og busker kan belyses på fra alle mulige vinkler og mange forskjellige måter. Gjerne fra uplight eller spotter fra bakken, som også kan hjelpe til med å kaste et fint skyggespill på vegger og lignende. De kan også belyses ovenfra, slik at man får skyggeeffekter på bakken. Lyslenker og dekorasjonsslynger er også fint å henge opp i busker og trær. Det finnes utallige varianter, fra fargerike til mer nøytrale, med ledning eller solcellepanel. Prøv deg gjerne frem først med en spot og en skjøteledning før du bestemmer deg for plassering.

Terrasse:

Terrassen sees ofte på som en forlengelse av stuen. Det kan derfor ofte lønne seg å bruke dempet belysning for å skape en koselig og lignende atmosfære. Ha gjerne flere og mindre punkter med lavere wattstyrke eller dimming, enn en stor lampe med mye lys. For å få omgivelsene til å virke lysere og varmere belyser vi gjerne planter og dekorative ting. Vi kan gjerne bruke uplight langs vegger av mur, tre osv. og som en avslutning hvor terrassen stopper. Det finnes nå mange lamper for å friske opp i hagebelysningen, dette være seg pendler, gulvlamper, vegglamper, hagebelysning, osv.

Lord LED, U7314Boder, dukkehus og paviljonger:

Monter gjerne samme lamper som du har på huset fremfor å la dem forsvinne i mørket. Har bygget vinduer vil det gi liv til bygget om du belyser dette innenfra. Man kan også bruke spotter for å belyse deler av bygget utvendig.

Hva kan man gjøre selv?

I dag finnes det mange lamper som går på solceller og lader seg selv ved hjelp av solen. Disse kan du sette opp, men ulempen er at de ikke lyser like kraftig som lamper på strøm.

I noen få tilfeller har man lov til å koble opp utstyret selv, men vi oppfordrer alle til å ta kontakt med sin lokale elektriker for å være på den sikre siden. Har man jordet stikkontakt ute koblet til en jordfeilbryter kan man sette opp lamper som går på skjøtekabler. Husk å bruke skjøtekabler som er godkjent for bruk ute.

Lyskilder til utendørsbruk

– 12V Halogen:

Gir mye lys, god fargegjengivelse og man har også den fordelen at man kan velge spredning på lyset. Ved å benytte seg av forskjellige spredningsvinkler på pæren kan vi skape forskjellige effekter og variere lys-opplevelsen. Vi kan her også bytte ut til en LED-pære om ønskelig. Denne lyskilden trenger en trafo som enten er inne i lampen eller som kan monteres i nærheten av strømuttaket på huset. En 12V halogen pære har en levetid på ca. 4000t.Nails, 229132

– 230V Halogen:

Gir ca. 30-40 % mindre lys enn 12V ved bruk av samme wattstyrke. Levetiden er heller ikke like lang som den er på 12V pærer, derfor anbefaler vi å bruke LED pærer istedenfor. Levetiden er ca. 2000t.

Twin LED, U7350-53– LED:

LED er den mest energieffektive lyskilden som også har lengst levetid av alle andre lyspærer. En LED-pære på 6W vil lyse like kraftig som en halogen-pære på 50W. Disse kan også leveres i forskjellige farge-temperaturer (varm/kald) og i RGB. Med LED RGB kan du mikse og blande dine egne farger med en fjernkontroll. En LED-pære har en levetid på ca. 50.000t.

– Sparepærer:

Som navnet sier sparer disse på strømmen og har en lang levetid, ca. 10-15.000t. Leveres i et bredt sortiment i alle mulige former og wattstyrker, også sparepærer med lyssensor som skrur seg av og på etter døgnrytmen. De bruker ca. 60 % mindre energi enn halogenpærer.

– Metallhalogen:

Dette er en veldig kraftig lyspære som også er veldig energi-effektiv og har lang levetid. Brukes gjerne til belysning av fasader og til trær. Levetiden på metallhalogen er ca. 15.000t.

Er det flere ting du lurer på – står vi alltid beredt til å tilby vår hjelp!

Comments