Inspirasjon: Kjøkken

Belysning og lamper er mer enn bare en praktisk installasjon i hjemmet. Vi gir omgivelsene våre form og karakter med belysning, og vårt humør, prestasjonsevne og trivsel er avhengig av riktig belysning. Ved å møblere med riktig belysning får vi rom til å virke større, eller vi kan definere deler av større værelser.

I de fleste rommene i hjemmet er det greit å ha minst to ulike lyssettinger: belysning for funksjon og belysning for dekorasjon. Begge deler er viktig for å gjøre rommet praktisk, samtidig som det skaper god stemning i et hjem.

Kjøkkenet er et godt eksempel på et rom med flere funksjoner. Et kjøkken bør ha både arbeidslys og belysning som gir god stemning, da man gjerne både lager og spiser mat i dette rommet. Det er kanskje også en god plass å prate over en kopp te, lese avisen, pusle puslespill eller gjøre lekser ved spisebordet. Kanskje er også dette stedet hvor barna leker nede på gulvet mens far lager mat.

Over benker, komfyr og vask er det godt å ha bra arbeidsbelysning. Vær oppmerksom på at en mørk arbeidsflate trenger tre ganger så mye lys som en lys overflate. En matt overflate hindrer reflekser fra lyskildene, mens en med glans ikke gjør det. Er flaten høyglanset er det et alternativ å ha små og nette vegglamper som kaster lys opp i tak og indirekte ned på flaten.

Lys fra lysrør er fremdeles en god og kostnadseffektiv belysning som sprer seg jevnt over større flater. Plasser benkarmaturen helt i forkant av skapet om den plasseres under overskap. Vi kan også anbefale å bruke FlexLED strips i aluminiumprofil under skapene, dette ser veldig lekkert ut. Aluminiumprofilen leder varme og vil dermed øke levetiden, i tillegg til å skjule LED stripene. Ta en titt på innlegget om kjøkkenet vårt her i Skippergata 23 hvor vi har gjort akkurat dette.

Spotter kan være et alternativ om man ønsker en skarpere og mer konsentrert belysning. Disse lampene lyser oftest loddrett ned og vil ikke gi særlig mye lys til resten av rommet. Pass på at det over vasken er greit å unngå åpne armaturer på grunn av vannsøl, bruk gjerne en armatur med godkjent kapslingsklasse for vannsprut fra alle retninger (IP44), men dette er ikke et krav på kjøkkenet.

Er du en av de som elsker friske urter og alltid har en krukke eller fem på benken, kan vi anbefale å gi de litt lys for at de skal holde lengst mulig. Planter er ikke like glade i varmt lys som vi nordmenn, de vil heller ha en kjøligere fargetemperatur. Om du har armatur med lysrør, bytt de ut til et med fargetemperatur 865. Har du ikke dette kan du montere LED-strips i aluminiumprofil med Kelvin fra 5000-6500, helst en dobbel rekke for å få litt mer bredde på lyset. Du kan også bruke en 23W E27 sparepære som kan monteres i en hvilken som helst lampe med samme sokkel, f.eks. i en vinduspendel om du har planter i vinduet. Vær oppmerksom på at dette gir en god del lys og kan bli litt i overkant mye for mange av oss. Viktig for planten er også kontinuiteten på lyset, sett den helst på en bestemt syklus ved hjelp av en timer eller la lyset alltid stå på om du ikke kan skru det av og på til bestemte tider av døgnet. Og kjøper du krydderurtene i matvarebutikken har de ofte veldig liten plass til røtter, del gjerne plantene opp i mindre deler og pott de om så gir du de litt bedre vilkår for å trives innendørs.

Takarmatur, innfelte taklamper eller plafonder med lyskilder med høy lumen eller watt-styrke er fine å ha til vaskelys, og som jevn allmenn belysning. Du kan også velge lamper som lyser direkte i og mot taket for å øke inntrykket av takhøyde. Om du ikke er så glad i sterkt lys hele tiden er det på kjøkkenet, som de fleste andre rom i huset, lurt å investere i en dimmer. Da kan du dempe det sterke allmennlyset og skape stemningsbelysning over spisebordet, samtidig som du også sparer strøm og øker levetiden på pærene dine. Bare det å dimme pærene dine med 5 % vil utgjøre en forskjell på levetiden.

Ved spisebord bør pendler og hengelamper henges mellom 55-70 cm over bordet og gjerne tilpasses formen på bordet. Har du for eksempel et rundt bord er det penest med en rund lampe, og er bordet firkantet, velger du en firkantet lampe. For å unngå blending bør ikke pæren være synlig i lampen. Høyden over bord er viktig da det jo er fint å se hverandre selv om man sitter på hver sin side av lampen. Det kan være praktisk å velge en lampe som er justerbar i høyden, så kan du tilpasse den etter behov. Vi anbefaler pendler som fokuserer lyset nedover, nettopp fordi de ikke blender.

Har du en kjøkkenøy blir det litt av samme tematikken på høyde som det er ved spisebordet, spesielt hvis du velger å montere to eller tre smale pendler på rekke over øyen. Tenk da også her på at du ikke hindrer sikten til den eller det som er på andre siden og helst velger lamper som har en skjem som fører lyset nedover. Etter at det har kommet et så stort utvalg av flotte dekorative pærer på markedet, er det mange som velger bare å bruke en serie med enkle stoffledninger med globepærer. Dette ser veldig flott ut, men er ikke alltid like funksjonelt og har sine bakdeler, spesielt med tanke på blending. Om du velger å bruke dette alternativet, pass da på alltid å montere dimmer på lampene slik at du har muligheten til å begrense blendingen. Valg av pærer med kulltråd eller reflektorpærer som er delvis skjermet vil også kunne hjelpe.

De fleste har takbelysning og benkebelysning på plass, mens vegglamper ofte er undervurdert som lyskilder på et kjøkken. Lys langs veggene får rom til å virke større og burde absolutt vurderes. Bruk varianter som er små og nette, men gir godt lys. Dette gir en lun atmosfære og du får lys i flere nivåer, noe som gir større fleksibilitet i belysningen din. Også belysning i vitrineskap eller hyller er et effektivt virkemiddel for å tilføre trivselslys. Disse gir ikke mye lys, men skaper stemning og tilfører det lille ekstra. De vil også være med på å gjøre rommet større. Har du ikke vitrineskap kan spotlights på arm eller maleribelysning oppe på eller over skapene være en måte å skape samme effekt på. Vinduspendler kan være noe å vurdere for de som sliter med plass på vegger og har få muligheter for belysning i eller over skap.

En generell regel er å bruke mange lampepunkter. Da kan du selv velge hva du vil belyse, eller ha alle slått på for å ha godt vaskelys. Husk at flere lyspunkter gir en mer fleksibel løsning og dekker behovet ditt bedre enn det en bare taklampe i taket og lyslister under overskapene kan gjøre. Justerbar lysretning gjør lampene enda mer praktiske, og gjør objektbelysning lettere. Har du noe ekstra fint du vil vise frem? Benytt deg av spotbelysning, så får det den oppmerksomheten det fortjener! Du må gjerne også gjemme små lamper bak møbler og store planter som vil gi det lille ekstra til stemningen i rommet. Og dimming, det er nesten alltid en fordel å kunne dimme en lampe!

Comments