Inspirasjon: Stue

Når man møblerer et hjem er det viktig å tenke på at belysning er en del av innredningen. Man bruker ofte lang tid på å prøve seg frem med plassere møblene slik man vil ha dem. Slik burde det også være med belysning. Stuen skiller seg fra andre rom i huset med tanke på at dette rommet oftere skifter utseende. Derfor bør belysningen ha stor fleksibilitet. Den har jo også flere funksjoner enn de fleste andre rom; Her leser man, ser tv, er sosiale, gjør håndarbeid og slapper av. Innimellom skal man også ha belysning som gjør det lett å gjøre rent.

Belysning og lamper er mer enn bare en praktisk installasjon i hjemmet. Vi gir omgivelsene våre form og karakter med belysning. Til og med vårt humør, vår prestasjonsevne og vår trivsel er avhengig av riktig belysning. Ved å møblere med riktig belysning får vi rom til å virke større, eller vi kan definere deler av større værelser.

Et tips er å se rommet med nye øyne. Slå av all belysning og se hvordan rommet oppfattes. Hva brukes rommet til? Hvem bruker det? Et rom har ofte flere funksjoner og man bør velge belysning tilpasset brukerne av rommet og hva det skal brukes til i løpet av dagen. Kanskje er det noe spesielt man ønsker å fremheve i rommet? En stor plante, et maleri eller kanskje en ekstra fin bokhylle?

Husk at vi alltid burde ha muligheten til å bruke minst to ulike lyssettinger: belysning for funksjon og belysning for dekorasjon. Begge deler er viktig for å gjøre rommet praktisk, samtidig som det skaper god stemning i et hjem.

Bloomingville-Vegglampe-MessingEn generell regel er å bruke mange lampepunkter. Da kan man selv velge hva man til enhver tid vil belyse, eller ha alle slått på for å få godt vaskelys. Justerbar lysretning gjør lampene enda mer praktiske, og gjør objektbelysning lettere. Alle frie vegger bør dessuten ha et belysningspunkt for å forsterke romfølelsen. 

Hyggelig belysning får man ved bruk av lyspærer med riktig fargetemperatur. Bruk matte/opale lyspærer til lamper med opalt glass, da unngår man skygger i glasset. Klare lyspærer passer best til lamper med klart glass og det finnes nå et rikt utvalg ulike dekorative pærer som vil kunne heve designen på lampen. Dekorative LED pærerDet er LED lyskildene som dominerer markedet og kommer til å være de lyskildene de aller fleste vil bruke fremover. Vi anbefaler alle å gå over til LED der det er mulig, både på grunn av kvalitet, varmeutvikling og energibesparing. Det er ikke lengre slik at LED har en kald fargetemperatur og ser stygge ut, bare sjekk hvilken Kelvin LED lyskilden har. Om den ligger på rundt 2700-3000 K gir den et varmt lys som er det vi nordmenn liker best. Men det er ikke alltid varmest lys er best, dersom det for eksempel er lese- eller arbeidslampen man skal ha pære til bør man helst velge et litt kaldere lys som ligger nærmere 4000 K, da ser man bedre.

Om man velger å bruke skinnesystem eller downlights i taket bør disse plasseres langs vegger da effekten av lyset blir bedre mot en flate, men ikke plasser dem langs alle vegger som perler på en snor. Plasser de ca 30-60 cm fra veggen, tenk på å lage fokuspunkter og jobb ut fra formen på rommet. Suppler heller med andre lamper der man har behov for mer lys.

Ønsker man en fin og indirekte lyseffekt uten å blende, kan man bruke skjulte lysrør eller flexLED bak gardinbrettene. Spotlights som belyser gardinene ovenfra eller nedenfra kan også brukes med hell, men husk UV-beskyttelse for å unngå bleking.

Vita-Clava-DineOm man har spisebordet på stua bør belysningen tilpasses formen på bordet, har man et langt bord kan det behøves flere lamper. En senkbar pendel kan være en fordel, blant annet fordi spisebordet ofte brukes til mange forskjellige aktiviteter. Ikke monter den for lavt, husk at det er fint å se hverandre selv om man sitter på hver sin side av lampen!

Det er også viktig med en god leselampe for å skåne øynene og øke leseopplevelsen, bruk enten en gulvlampe eller en bordlampe, alt etter hva som passer inn. Hvis godstolen er i nærheten av TV eller andre funksjonssoner, er det viktig å bruke lamper med avskjerming slik at de ikke blender omgivelsene. Leselamper med hvite glass gir mer allmennbelysning enn lesefunksjon, og anbefales derfor ikke for dem som leser mye. Leselamper på vegg kan monteres ganske lavt, mål etter høyden på godstolen. Husk også på at jo mindre kontrast i rommet, jo bedre for lesingen. Ofte er det allmennbelysningen som er for dårlig når man synes det er for mørkt til å lese, ikke selve leselampen ved godstolen.

Vi har satt sammen en liten sjekkliste for deg, slik at du kan få en stue med riktig belysning:

  • Plasser gjerne en sterk lampe innerst i rommet. Slik leder du oppmerksomheten og gjester inn i rommet.
  • Lamper som lyser direkte i og mot taket øker inntrykket av takhøyde.
  • Har du et stort rom kan det være fint å markere hjørnene med belysning.
  • Gjem gjerne små lamper bak møbler og store planter.
  • Spotlights i hyller og skap får rommet til å virke større.
  • Har du noe ekstra fint du vil vise frem? Benytt deg av spotbelysning, så får det den oppmerksomheten det fortjener! Husk at du ofte kan velge spredningsgrad. Slik finner du noe som passer perfekt til objektet uten å måtte flytte spotten. Bare pass på å kjøpe en pære med UV-beskyttelse om det er et maleri du belyser.
  • Helt til slutt; en dimmer er en veldig god investering! Den er strømbesparende og gir lenger levetid på lamper, samtidig som neddimmet belysning skaper en god atmosfære.

 

Lyskulturene våre er ulike og det finnes ingen fasit for oppsett av belysning. Det man føler er riktig for en, er som regel det. I Norge er vi opptatt av at lamper skal skape hygge. Derfor bruker vi ofte lyskilder som gir oss en varm belysning. På sørligere breddegrader er de med opptatt av å etterligne lyset utendørs, og benytter kaldere og skarpere belysning. Vi anbefaler å bruke litt penger på riktige lyskilder, en feil pære i en fin lampe kan ødelegge helhetsinntrykket.

Comments