Inspirasjon: Trapp

Godt lys er en forutsetning for et behagelig og sikkert bomiljø. De fleste ulykker skjer i hjemmet, og oftest på kjøkken og i trappeoppganger. Mye skjer rett og slett på grunn av dårlig belysning. God belysning i trappoppgang har med sikkerhet å gjøre, og spesielt viktig blir dette ettersom man blir eldre og synet svekkes.

Les: Inspirasjon: kjøkken

Å lyssette en trapp kan lett by på utfordringer. Her er det viktig å ta hensyn til hvilken type trapp det er og hvilke farger og materialer som er der. Ofte er trappen plassert i en entré og gjerne uten tilgang på dagslys. Dette krever en del lys og det krever riktig type lys.

Det er et par ting man bør være oppmerksom på når man bestemmer seg for hvordan man vil belyse trappa.

Det viktigste er å ha god allmennbelysning.

Om du vil bruke en taklampe i trappa, så husk at den kan være vanskelig å nå! Pass på at du plasserer den over trappeavsatsen slik at du når den med en gardintrapp. Velg lamper med integrert LED eller LED-lyskilder til lampen, og velg lyskilder av høy kvalitet med levetid fra 25-50.000 timer, da disse vil vare lenge og gjøre at du sjelden eller aldri trenger å klatre opp for å skifte de. Siden lyset i trappa oftest står på store deler av døgnet er det også fint å kunne spare litt strøm i samme slengen. Vurder dimming også her, da det kan være fint å ha muligheten til å få et mere dempet lys, men likevel kunne se godt.

Om du har plass i trappa kan det også være kult å montere en skikkelig stor lampe som syns fra begge etasjer. Siden takhøyden her ofte er den høyeste i hele huset er det mange som går for en lampe med dimensjoner og som gjør dette til et attraktivt sted i huset. Ta en titt på store krystallkroner eller lamper som Molecular 5, Tears, Manola eller Angelica.

En enkel taklampe alene er sjelden en helt optimal løsning. Du skygger nemlig for lyset når du går i trappa og det er jo lite praktisk. Det er greit å se hvor en går, slik blir selvsagt også trappa sikrere. Det lønner seg alltid å ha mer enn en lampe, slik unngår du å få et flatt lys. Bruk gjerne en vegglampe eller to for å få en mykere og mer variert belysning. Et bra tips er de rimelige Devi Vegglampene som lyser blendefritt både opp og ned, men ikke ut i rommet. Alle lamper fra Astro Lighting laget av plaster er også et godt tips, de har smale profiler og kan males eller tapetseres til å matche veggene.

Trappens hovedhensikt er å bringe deg effektivt og trygt fra ett nivå til et annet. Ved å innrede deler av trappeløpet med belyste bilder, innfelte hyller eller nisjer med downlights vil du oppleve at standardtrappen blir mer enn et simpelt og kjedelig transportløp. Du kan også velge dekorative lamper til vegg eller hyller. 

Sørg for å skape gode kontrastforhold som gjør overgangene tydelige. En veldig dekorativ løsning er å montere lyslister på undersiden eller baksiden av gelenderet. På denne måten får du belysning ned på trappetrinnene og eventuelt opp på veggen. Det finnes også lys du kan ha i, eller nede på veggen på siden av trappetrinnene. Da treffer lyset akkurat der du vil ha det, på trinnene, ikke i øynene dine. Ved å felle inn lamper i enden av hvert trinn får trappen et svevende preg, mens trapperommet blir opplyst på en indirekte og derfor behagelig måte. Dette er også praktisk av hensyn til vandring i mørket og som vaskelys.

Et rimelig alternativ til deg som har et stikkuttak i trappa er å kjøpe et LED Nattlys m/ Sensor eller en lignende nattlampe som du kan plugge direkte i uttaket og som ved bevegelse vil lyse svakt opp, men nok til å se det du trenger i rommet. Dette er utrolig behagelig om du skulle ha behov for å gå på toalettet om natten, så slipper du å skru på lyset og bli blendet av et sterkt taklys når øynene er trøtte og pupillene store. Eller unngå å slå tåa i trinnet, kommoden eller lekebilen fordi du ikke orket å skru på lyset.. 😉

Om du trenger hjelp er det bare å ta kontakt med oss! Sjekk ut våre tips til hvilke lamper som passer i trapp og forøvrig også nyttige artikler om oppussing av trapp hos ifi.no.

Comments