Inspirasjon: Trapp

Empire Lancelot Ebony, 104221301, 416cGodt lys er en forutsetning for et behagelig og sikkert bomiljø. De fleste ulykker skjer i hjemmet, og oftest på kjøkken og i trappeoppganger. Mye skjer rett og slett på grunn av dårlig belysning. God belysning i trappoppgang har med sikkerhet å gjøre, og spesielt viktig blir dette ettersom man blir eldre og synet svekkes.

Å lyssette en trapp kan lett by på utfordringer. Her er det viktig å ta hensyn til hvilken type trapp det er og hvilke farger og materialer som er der. Ofte er trappen plassert i en entré og gjerne uten tilgang på dagslys. Dette krever en del lys og det krever riktig type lys.

Det er et par ting man bør være oppmerksom på når man bestemmer seg for hvordan man vil belyse trappa. Det viktigste er å ha god allmennbelysning. Om du vil bruke en tak-lampe, så husk at den kan være vanskelig å nå! Pass på at du plasserer den over trappeavsatsen slik at du når den med en gardintrapp. NL-Butterfly, 320/321Vurder dimming også her, da det kan være fint å ha muligheten for å ha et mer dempet lys, men likevel kunne se godt. Siden lyset i trappa oftest står på store deler av døgnet er det også fint å kunne spare litt strøm i samme slengen, velg derfor gjerne LED- eller sparepærer i tillegg til dimming på lampene dine.

En lampe montert i taket alene er sjelden en god løsning. Du skygger nemlig for lyset når du går i trappa og det er jo lite praktisk. Det er greit å se hvor en går, slik blir selvsagt trappa sikrere også. Det lønner seg alltid å ha mer enn en lyskilde, også for å unngå å få et flatt lys. Frame Basic LEDBruk gjerne en vegglampe eller to for å få en mykere og mer variert belysning. Trappens hovedhensikt er å bringe deg effektivt og trygt fra ett nivå til et annet. Ved å innrede deler av trappeløpet med belyste bilder, innfelte hyller eller nisjer med downlights vil du oppleve at standardtrappen blir mer enn et simpelt og kjedelig transportløp.

Sørg for å skape gode kontrastforhold som gjør overgangene tydelige. En veldig dekorativ løsning er å kombinere gelenderet med en lys-list innenfor. På denne måten får du belysning ned på trappetrinnene og opp på veggen. Det finnes også lys du kan ha i, eller på sidene, av trappetrinnene. Da treffer lyset akkurat der du vil ha det, på trinnene, ikke i øynene dine. Ved å felle inn spots i enden av hvert trinn får trappen et svevende preg, mens trapperommet blir opplyst på en indirekte og derfor behagelig måte. Flat Frames, 112732/112762/112772Dette er også praktisk av hensyn til vandring i mørket og som vaskelys.

Av denne typen lampe finnes det mange LED-lamper, men også mer standard 12V halogen lamper. 12V halogen gir et klart lys som gjengir farger meget bra, og du kan velge spredningsgrad på lyskilden. Husk da at du burde ha plass til å bruke en 12V halogen trafo. 230V halogen gir et litt gulere lys og bruker mer strøm enn alternativene.

Comments