Inspirasjon: Barnerom

Vita Eos XLBelysning og lamper er mer enn bare en praktisk installasjon i hjemmet. Vi gir omgivelsene våre form og karakter med belysning. Til og med vårt humør, vår prestasjonsevne og vår trivsel er avhengig av riktig belysning. Husk at vi alltid burde bruke to ulike lyssettinger: belysning for funksjon og belysning for dekorasjon. Begge deler er viktig for å gjøre rommet praktisk, samtidig som det skaper god stemning i et hjem.

Soverommet er et sted som ofte kun er utstyrt med kun en taklampe og kanskje en bordlampe ved senga som fungerer dårlig som leselampe. Barnas soverom er ofte ikke noe unntak.

Eglo Siro 1En jevn og god belysning er viktig både til lek og til lekser. En lampe i taket som sprer lyset godt er derfor praktisk, og supplert med lamper både for skrivebord, seng og lekeområde, får også de minste et rom med god belysning som dekker deres behov. Barn leker ofte med småting nede på gulvet. Derfor er det ekstra viktig med godt allmennlys som gir jevnt godt lys over hele barnerommet. Det finnes lamper både med søte og klassiske barnemotiver og de som er mer nøytrale for de litt eldre barna.

Selv på barnerom er det fint med spotter rettet inn mot skap, men velg spotter som ikke sender lys bakover, da blender de ikke. Alternativt kan man også her bruke sensorstyrt LED-belysning inni skapet – så glemmer ingen å skru av lyset.

Om barnet har begynt på skolen og har et skrivebord på rommet, bør de ha en stødig leselampe, gjerne en med lang, justerbar arm. Den skal plasseres på motsatt side av den hånden barnet skriver med, slik at hånden ikke skygger for lyset.

Philips Disney SoftPal LED Bærbar lampe OlafNattlys er nødvendig for noen barn. Det finnes nattlamper som lyser nok til at barnet føler trygghet, men uten at de forstyrrer barnets søvn. Disse kommer i varianter både innen tak- og bordlamper, og det finnes også små nattlys som kun lyser opp ved døra. Mange av de er også gjerne produsert i myke materialer, er gjerne oppladbare og er lette å skru av og på. Vi kan også nevne lavalampen som er en klassisk suksess på nattbordet og er fascinerende å se på før man sovner.

Jo yngre barna er, jo viktigere er det å tenke på at lampen skal være solid. Den bør også helst monteres med LED lyskilder som tåler litt tøff behandling og som ikke avgir sterk varme. Unngå halogenpærer på lamper som ikke er fastmontert, da unngår du brannfarlige situasjoner som kan oppstå om barnet tar med seg lampen under dyna, eller om en veltet lampe blir liggende i en kleshaug med lyset på. Det anbefales ikke løse lamper til de minste barna, velg i stedet lamper som kan skrues fast. Om du velger en løs lampe, bruk en som er laget for barn og er trygg å bruke. Serien SoftPal fra Philips er et eksempel på lamper som er laget for barn og kan brukes både som en leke og som en lampe. 

Eglo Viki 1 & Airman

 

Comments