Krystallkroner

 – ikke lengre bare til fiffen!

Barokk Pompe 5 Nikkel

Barokk Pompe 5 Nikkel

Det er ikke lengre slik at det kun er eliten som har råd til krystallkroner i hjemmet. Og det er ikke bare penstua som får lov til å pyntes. Nå finnes det varianter som kan brukes på kjøkkenet, på baderommet, i gangen eller så klart også flotte krystallamper til stua, men som ikke nødvendigvis koster en hel formue.

Hva med å friske opp hjemmet ditt med en edel lysekrone i tidløs design? I nettbutikken vår kan du finne stilige lysekroner i alle fasonger, til alle smaker og som passer i alle rom. Det finnes lysekroner i klassisk stil, i retro stil eller krystallamper i mer moderne stil med nytt og smart design. Historien strekker seg flere hundre år tilbake i tid, og vi tenkte vi skulle ta for oss litt om hvordan krystallampene ble til, hvordan prismene slipes og bindes, frem til ferdigstilling av lampene. Om du har spørsmål om noen av lysekronene våre eller ønsker hjelp til valget av lysekrone, ta gjerne kontakt med oss!

GhostPrismekvalitet

Hva er egentlig forskjellen mellom de ulike prismekvalitetene? Det finnes mange forskjellige kvalitetsbetegnelser på prismer og de skiller seg ut på blant annet råvaren (glassmassen), produksjonsmetoden, antall slipte fasetter og hvordan de bryter lyset.

Kvalitet 1a

Kvaliteten 1a innebærer at krystallen er gjort for hånd og slipt på hver fasett (helslipt). Prismene er presset ut av en glass-tang, slipt og polert manuelt hver og en for seg selv. Dette innebærer at det alltid vil være forskjell fra prisme til prisme siden de ikke er maskinslipte, hvert prisme blir da unikt på samme måte som med alt annet som er håndgjort. Glassmassen inneholder ikke blyoksid og man bruker andre miljøvennlige blekemidler for å gi krystallen evnen til å reflektere lys. Kvalitetskontrollen som gjennomføres i produksjonen av 1a-prismer er svært høy, noe som innebærer å fjerne alle prismer som har fått hakk i kantene eller på andre måter ikke når opp til kvalitetskravene.

Bøhmisk krystall

Alle som kjenner til krystaller har hørt om Bøhmisk krystall. Det er et gammelt begrep som nedstammer fra den tiden da de fleste glassverk befant seg i Tsjekkia/ Bøhmer. Disse glassverkene benyttet seg av den håndgjorte metoden som beskrevet i kvalitet 1a. I dag produseres krystall både for hånd og med maskiner i de gjenværende fabrikkene i Tsjekkia, så uttrykket «Bøhmisk krystall» er i dag mer brukt som en betegnelse for hvor prismene kommer fra enn en kvalitetsbetegnelse.

Briljant

Kvaliteten Briljant er også et helslipt og håndgjort prisme. Prismet er presset, slipt og polert for hånd. Kvaliteten er noe lavere sammenlignet med 1a på grunn av at glassmassen ikke har samme klarhet, samt at kvalitetskontrollen er noe lavere enn for 1a prismer. Dette innebærer at kantene kan være noe ujevne.

Strass

Strass er et varemerke som produseres av firmaet Swarovski. Rent teknisk kvalifiserer disse prismene som den beste kvaliteten på markedet. Disse er maskinslipt, noe som gjør at alle fasettene på prismene er eksakt like. I glassmassen anvendes blyoksid som blekning som gjør at lyset brytes særdeles godt. Alle prismene er eksakte kopier av hverandre og reflekterer lyset på nøyaktig samme måte. Strass-prismer er betydelig dyrere enn andre prismekvaliteter.

 

PrismerHvordan lages så prismene?

Prismene kan lages på forskjellige måter, her skal vi ta for oss de 3 vanligste metodene.

Maskinslipte krystaller

Maskinslipte krystaller blir produsert i hele verden, og det er ikke bare prismer i lavere kvalitet som maskinslipes. For eksempel blir Strass krystallen, laget av Swarovski, maskinslipt. I Tsjekkia produseres det også såkalte maskinslipte blykrystaller. Fortsatt bruker man begrepet maskinslipt feilaktig i bransjen, da mange tror det er synonymt med enkel krystall med enkel slipning. Dette stemmer ikke lengre, selv om det fortsatt leveres grovt slipte krystaller (kalt M) fra Tsjekkia.

Handslipte krystaller med aller fasetter slipt, helslipt

Den håndslipte krystallen blir laget i bl.a. Tyrkia og Bøhmen. Krystallen blir produsert i forhold til håndverksmessige teknikker og presses, slipes og poleres senere for hånd. Glasset kan være med eller uten blyoksid. Kvalitet med lavt eller uten blyoksid-innhold stemmer best overens med klassisk krystall, og den Tyrkiske helslipte krystallen er sett på som den flotteste handslipte krystallen som finnes på markedet i dag. Fargen i glasset kan skifte noe siden glassråvaren kommer fra forskjellige glassverk.

Blykrystall

Det finnes mange som produserer blykrystall i dag. Likheten mellom mange av blykrystallene er at de er plagiater av Swarovski’s Strass krystall. Strass krystallen er den krystallen med mest glans av alle, men har til gjengjeld den høyeste prisen på markedet. Blykrystaller bryter lyset ekstremt bra, om solen skinner inn og krystallkronen din er ren, får du ekstraordinære lyseffekter. En del blykrystaller som for eksempel Bøhmisk blykrystall og Strass krystall slipes og poleres med maskin, mens blykrystall som lages i Tyrkia håndslipes.

 

Krystallkronestiler

Helt siden krystallkronene begynte å dukke opp på 1600-tallet har deres utforming forandret seg i takt med de trender som har kommet og gått. Her finner du en guide til noen av de mest kjente stilene.


Barokk Elektra 6 Cognac

Barokk Elektra 6 Cognac

Barokken

De første krystallkronene på markedet så dagens lys under barokkens tid, første halvdel av 1600-tallet. Det var en tid der virkeligheten skulle dramatiseres og romantiseres. Hus og innredning var pompøse og prektige. Linjene var myke og avrundet. Barokkens krystallkroner har som regel mye glass og de er rikelig dekorert med prismer som wachtel, pendeloquer, rosetter og stjerner. Lengst ned finner vi ofte en stor, slipt kule.


Rokoko Versailles Krystallkrone

Rokoko Versailles Krystallkrone

Rokokko

Rokokkoen erstattet barokken på midten av 1700-tallet. Denne stilen var en god del lettere og gladere enn barokken. Motivene under denne tidsperioden var ofte mytologiske, pastorale og erotiske. Rokokkokroner har ofte en bur-form med et nettverk av glassrør og er dekorert med stjerner, pendeloquer og rosetter. Akkurat som i barokkens kroner finnes det ofte en stor og slipt kule i bunn.


Empire Nobel Krystallkrone

Empire Nobel Krystallkrone

Empire

Denne stilretningen ble utviklet på 1800-tallet i Frankrike og utgjør en sen fase av nyklassisismen og er stilren og vakker i sin enkelhet. Stilen ble blant annet inspirert av antikke funn fra utgravinger i byen Pompeii som ble begravd av vulkanutbruddet fra Vesuv i år 79. Den svenske varianten kalles for Karl Johans-stil og oppstod da den franske empirestilen kom til Sverige. Stilen preges av stramme, rette linjer som i begynnelsen bestod av mørke og tunge farger, men som mot slutten av epoken gikk over i lysere og lettere toner. Lysekronene kjennetegnes med at de er oppbygd av en liten og en stor ring, der det løper vertikale kjeder mellom. Det vanligste er at bunnen består av en kurv eller et spyd.


 

Tapper Oscarian 6

Tapper Oscarian 6

Svensk / Gustaviansk stil

Den gustavianske stilen blir delt inn i to perioder, først kom den høy-gustavianske ca 1772 – 1785, så kom sen-gustavianske 1785 – 1810, som hadde sin storhetstid under Gustav den tredjes regjeringstid. Akkurat som i empire-stilen søkte men seg tilbake til antikke idealer, og brukte derfor mye festonger, laurbærkranser og andre stilrene elementer. Gustavianske kroner er inspirert av empire-stilen og karakteriseres ved at de i motsetning til Empire har en luftig bunn. Lys-armene er ofte formet som liggende femmere.

Karl Johan stil

Denne andre svenske empire-varianten kommer fra tiden da kong Karl XIV Johan, opprinnelig Jean Baptiste Bernadotte, ble svensk regent 1810. Man brukte empirens vakre dekorasjonsdetaljer og den gustavianske stilens lyse farger og enkle former. Stilen er enklere i formen enn sitt opphav, og kronene karakteriseres av en bunnskål i glass.


 

Retro Ayla Nikkel Krystall Plafond

Retro Ayla Nikkel Krystall Plafond

Retro

Etter andre verdenskrig skjedde det mye innen produksjonen av krystallkroner. Nye teknikker kom som gjorde det mulig å skape helt nye modeller. Dette gjorde at det ble mulig å lage helt nye varianter som hadde sine røtter fra både barokk- og empire-modeller. De fleste retrokronene du finner hos oss har sitt tyngdepunkt fra 1960-70-tallet da det var populært med vakre, skinnende materialer.


 

Design October Krystallampe

Design October Krystallampe

Design

En designkrone er en krystallkrone som i all hovedsak er formet av en ekstern designer. Designkroner har ingen eller få likheter med de andre modellene og er gjerne fantastiske kreasjoner med innovative løsninger.


 

Kilde: krebs.se

Comments