LED lyskilder

Glødepæren har gitt oss lys i mer enn hundre år, men på grunn av miljø- og kostnadshensyn er den på vei bort. Det finnes flere erstattere på markedet i dag, men det er helt klart LED som er fremtiden.

LED står for Light-Emitting Diode og er en moderne teknologi for å produsere lys med elektrisitet. Utviklingen av LED lyskilder har virkelig tatt av de siste årene og det finnes nå et mangfold av ulike LED lyskilder å velge i. Det er store kvalitetsforskjeller på lyskildene både med tanke på lysmengde, farge på lyset, hvorvidt den er dimmbar eller ikke, og ikke minst pris. Mange av de rimeligste LED pærene har dårlig elektronikk, så det lønner seg å sjekke kvaliteten på pærene man handler. 

Vi har valgt å kun føre kvalitetspærer i vår nettbutikk designbelysning.no, og har nå en stund vært i gang med å bytte ut alle våre lyskilder til LED. De aller fleste av våre pærer kommer fra den svenske produsenten Star Trading

 

Det er mange og gode grunner for å velge LED:

 

Energibesparing

LED lyskilder er det mest energieffektive alternativet på privatmarkedet. Med samme mengde lys sparer du ca. 85% energi sammenlignet med de gamle glødepærene.

Livslengde og kvalitet

Levetiden til en LED lyskilde er 15 til 50 ganger så lang som en glødepære og den er også mindre utsatt for vibrasjoner og rystelser enn de gamle pærene. LED pærer som brukes på riktig måte holder i mange år selv om de kan miste litt av lysmengden med årene. Det finnes dog mange faktorer som kan forkorte en LED pæres levetid. Den levetiden som står på forpakningen skal derfor sees på som et gjennomsnitt og er ingen garanti for hver enkelt pære. Selve diodene holder gjerne opp til 50.000 timer, men det er ofte elektronikken som går først og som gjør at du må bytte den før det har gått så lenge. Det lønner seg derfor å kjøpe LED pærer med god kvalitet. Pærene er dyrere enn de gamle glødepærene, men du trenger ikke å bytte de så ofte. Alle Star Tradings lyspærer er selvfølgelig CE-merket og oppfyller sikkerhetskravene i gjeldende standarder.

Miljøhensyn og resirkulering

LED lyskilder inneholder ikke kvikksølv og de gir også mye mindre elektronisk avfall enn glødepærene. Dersom en LED lyskilde blir ødelagt er det ikke nødvendig med spesielle tiltak. Siden LED lyskilder ikke inneholder kvikksølv trenger de ikke å sorteres under lysrør, derimot kan de gjenvinnes og skal derfor, som vanlige glødepærer, kildesorteres som lyskilde.

Dimbar

De aller fleste LED lyskildene som vi har i vår nettbutikk er dimbare. Om du velger LED i høy kvalitet vil den i motsetning til en halogenpære beholde samme fargetemperatur når du dimmer den ned. 

Dersom du opplever at dine nyinnkjøpte dimbare pærer ikke fungerer, vil det mest sannsynlig være grunnet dimmeren din. Om du har en gammel dimmer, er det mange av dem som dimmer mellom for eksempel 35-105W. Siden de fleste LED lyskildene har ganske lav Watt-styrke, trenger du derfor å ha mange pærer for at dimmeren skal klare å gjøre jobben sin. Dersom du skal kjøpe en ny dimmer, pass på at den dimmer fra minst 5W og oppover.

Varmhvitt lys

Lyset fra førstegenerasjons LED lyskilder kunne oppleves som ganske kaldt og hvitt, men det er ikke lengre tilfelle. I dag kan LED skreddersys og du finner lyskilder som har varmere lys enn glødepærer.

Umiddelbar tenning og kuldetoleranse

Til forskjell fra lavtenergipærer (sparepærer/CFL) tåler LED lyskildene kulde bra uten at tennetiden eller lysmengden påvirkes. Derimot svekkes livslengden i for sterk varme og er derfor ikke å anbefale i for eksempel badstue, med mindre pæren er spesielt utviklet for dette formålet.

Ingen strålevarme (IR-stråling)

Lyset fra LED inneholder ingen varmestråling, ingen infrarød eller ultraviolet stråling, kun synlig lys. Det er derfor de er så energieffektive. Dette gjør også at de passer bra til å lyse opp sensitive områder som for eksempel på barnerommet eller andre steder hvor du vil unngå høye temperaturer. LED lyskilder med høy effekt kan bli varme.

Kompakt størrelse og innebygde funksjoner

Ettersom selve lyskilden (dioden) er veldig liten kan man skape helt nye typer armaturer med LED. Den innebygde elektronikken som alltid kreves i en LED lyskilde kan også tilpasses med funksjoner som for eksempel sensorer. Det er ikke bare på funksjonaliteten det er mye å hente, du finner utrolig mange vakre pærer som som de store globepærene og andre dekorative pærer

 

 

Filament LED er en ny generasjon av LED-teknologi som etterligner wolfram-glødetråden hos klassiske glødepærer nesten eksakt og gir en helt rundstrålende pære. Filamentene produseres ved å montere små LED chip på en tynn streng som siden innesluttes i en fosforblanding. Deretter kapsles hele modulen i en gassfylt glasskuppel akkurat som når man produserer en glødepære. Men der gassen i en glødepære er til for at glødetråden ikke skal fordampe eller oksidere og raskt brenne opp, bruker LED pæren gassen for å avlede varmen. Dette sikrer levetiden på pæren. Du får både dekorative, opale og normale LED filament dimbare pærer.

Soft Glow er filament LED pærer med ekstra varmhvitt lys som er en perfekt erstatning for kulltrådspærer og skaper en hyggelig atmosfære. Kulltrådspærer, eller antikkpærer som de også kalles, har i den seneste tiden blitt veldig populære grunnet sine vakre former og sitt myke, varme skinn. De er dessverre ekstremt ineffektive som lyskilde og kan kun selges grunnet smutthull i regelverket. Soft Glow pærene er tilgjengelige i forskjellige former og størrelser og gir deg det samme varme og myke skinnet til 90-95% lavere energiforbruk.


Nye regler for lys

 

Hva skjer?

EUs EcoDesign direktiv innebærer at gamle, ineffektive lyskilder som glødepærer fases ut og forbys. Forbudet innebærer at man ikke får produsere eller importere til EU, men de lyskilder som finnes på lager hos produsent, i butikker og hos privatpersoner kan fortsatt selges og brukes. Samtidig innføres kvalitets- og effektivitetskrav på erstatterne. Reglene endres gradvis slik at produsentene skal ha tid til å tilpasse seg.

Hvorfor?

De nye reglene har kommet av gode grunner. Av ditt strømforbruk hjemme går gjennomsnittlig 25% til belysning. Innenfor EU/EØS kommer de nye reglene til å spare mer elektrisitet enn hele Danmark forbruker i dag. Selv om det går med litt mer energi å produsere LED lyskilder sammenlignet med glødepærene, så veier dette opp mot redusert energiforbruk under pærens livslengde.

2009-2015

Alle rundstråle-glødepærer > 15W (60lm) forbys.
Kvalitets- og effektivitetskrav på alle typer pærer.
Obligatorisk energimerking på både pærer og armaturer.

2016

Skjerpet unntaksregler for spesialpærer (de facto forbud mot kulltrådspærer)

2018

Rundstrålede halogenpærer forbys

 

Reduser energiforbruket – ikke lysmengden

Mye lys (lm) med lavt energiforbruk (W) innebærer en energieffektiv lyskilde med høyt lysutbytte (lm/W). Som et mål på dette finnes energiklasser der A++ er den høyeste og E den laveste. Mange betrakter glødepærens elforbruk (W) som et mål på lysmengden. Tabellene viser hvordan du kan oversette lysmengden i lumen på LED pærer av ulike typer til tilsvarende Watt hos tradisjonelle gløde- eller halogenpærer. Det er vanskelig å ha en fast mal på hvordan man kan oversette Watt til lumen, da det kommer an på effektiviteten på elektronikken de ulike produsentene bruker. Denne tabellen er basert på pærer fra Star Trading.

 

Lys måles i lumen – ikke Watt

 

Lysbegrep og egenskaper

 

Watt (W) måler bare energiforbruk og sier ingenting om hvor mye lys pæren gir. En 40W glødepære og en 6W LED pære avgir omtrent like mye lys, men LED pæren har et betydelig lavere strømforbruk.


Lumen (lm) er et mål på den samlede fluks av lys fra en lampe, dvs. den mengde av lys den sender ut i alle retninger. Lumen er den mest relevante måleenheten for rundstrålende lyskilder, men forteller ikke hvor mye energi en lyskilde forbruker. Jo høyere lumen, jo mer lys. 


Kelvin (K) angir lysets farge eller fargetemperatur, og Kelvinskalaen vi bruker går fra 1.000 til 10.000 grader Kelvin. Lavere Kelvin-grader innebærer et varmere skinn og alt under 3.000 K kalles varmhvit. Et stearinlys har en fargetemperatur på 1.900 K, en glødepære på ca. 2.700 K, klart sollys på 5.500 K og vanlig dagslys på rundt 6.500 K. Velg en varmere lyskilde for stemningslys og en kaldere for arbeids- og leselys.


Candela (cd) måler lysstyrken i en viss retning og er mest relevant for retningsorienterte lyskilder (reflektorlamper). Hvis to reflektorlamper har samme lysstyrke i lumen vil den med minst spredningsvinkel ha høyest lysstyrke i candela ettersom den konsentrerer lysmengden mer.


Spredningsvinkel angis for retningsorienterte lyskilder (reflektorlamper) og forteller om bredden på lyskjeglen.


Fargegjengivelse (Ra) er et mål på hvor bra lyset gjengir farger i forhold til dagslys, og måles i en skala fra 0-100, hvor 100 Ra er dagslys, altså optimal fargegjengivelse. Lyspærer til bolig ligger mellom Ra 80 – Ra 100. For å belyse et maleri bør du velge en pære med høy Ra-verdi (90), mens utendørs kan du velge lavere verdi.


 Kilde: startrading.se

Comments