Rådgivning til Ida

En av de tingene som skiller designbelysning.no fra den helt vanlige belysnings-nettbutikken er vi vi gladelig hjelper deg med rådgivning. Vi er ikke flere enn seks ansatte i bedriften, og det er som regel ganske hektisk hos oss året rundt, men vi tar oss tid til å hjelpe våre kunder med råd om hva som passer til deres behov så sant vi har anledning. Vi prøver også å samle gode råd her på bloggen som kan hjelpe deg når du står ovenfor nye valg innenfor belysning.

Sjekk ut: kategori rådgivning

Det er ikke alltid så lett å vite hva man skal tenke på når man velger belysning, oftest vet man godt hvilken stil eller farge man vil ha, men det er ikke sikkert at en lampe man syns er fin er det riktige valget. Kanskje er den for stor for rommet den skal henge i? Kanskje blender den deg når du står i rommet ved siden av, gir deg for lite sentrert lys dit du vil ha det, eller for lite allmennbelysning? For ikke å snakke om hvilken lyskilde som er den riktige? Det er kult med nakne pærer, men er det riktig å velge på soverommet om du liker å lese og din partner vil sove?

For å kunne hjelpe våre kunder er det greit å få en plantegning og bilder av områdene som skal belyses, samt informasjon om behov, funksjon og stil. Hva er behovet i rommet? Hvem skal bruke det og hva skal det brukes til? Er det lyse eller mørke farger på vegger og interiør? Tilgang på dagslys? Lav takhøyde eller skråtak? Eller er det kanskje hagen du trenger hjelp til?

Vi har hjulpet utallige privatpersoner og bedrifter opp gjennom siden vår start i 2002. Øystein og Bodil som er grunnleggerne av Design Belysning AS hadde lang fartstid innen belysningsbransjen før de valgte å satse for seg selv. De har lært opp oss andre og er en rik kilde av kunnskap og gode råd som vi ofte benytter oss av når vi trenger hjelp.

instagram ♥ pinterest ♥ facebook

Designbelysning.no prøver også å vise frem vårt rike utvalg av belysning og komme med gode råd via våre kanaler på sosiale medier. Her har vi hatt flere gode samarbeid med bloggere og instagrammere som har nytt godt av vår kunnskap og vi har nytt godt av deres evne til å fremstille våre produkter til sine følgere og lesere.

Fotokred på dette og hovedbilde: idawulff.no

Det siste av disse samarbeidene er med fantastiske Ida Wulff. Ida har vært en aktiv blogger i 10 år og kjøpte nylig sin aller første leilighet sammen med sin kjære. Leiligheten var splitter ny og hadde hovedsakelig bare spotter i taket på gang, bad og under kjøkkenskap fra før, så Ida hadde behov for lamper til nesten alle rom. Leiligheten er en 3-roms på 73 m2 med stor balkong. Stue og kjøkken er i ett, der er 2 soverom, hvor ett kommer til å bli brukt som kontor og garderobe, et bad, et toalettrom og en gang med L-form. Hos oss var det Sofie som fikk i oppdrag å hjelpe Ida med å finne ut hvilke lamper som skulle få smykke deres nye hjem.

Les Idas innlegg: Lampetour i leiligheten og se bilder av hvor flott det ble (og finn rabattkoden som varer ut august)!

“Endelig på tide å vise frem alle lampene vi har fått opp i leiligheten! Og jeg tuller ikke når jeg sier at livet mitt er blitt bedre etter at det ble fylt med lamper, lys og dimmere. Som om jeg gikk fra å bo i en boks, til at det faktisk ble lunt og komfortabelt.”

Stil

Når vi skal hjelpe kunder å finne riktig belysning er det greit å vite hvilken stil de ser for seg. Ida og hennes kjære ville styre unna det skandinaviske; det minimalistiske og lyse. De ønsket en mørk, lun og hyggelige vibe—litt inspirert av Slettvoll, men ikke helt. Detaljer skulle være i sort eller gull, ikke noe sølvfarget/stål. Dette er et viktig grunnlag for å starte elimineringsprosessen med hva man ikke skal velge. Da de flyttet inn var det meste malt hvitt, men nå har de fått malt de aller fleste rommene i sort eller grått. Mørke farger er en økende trend innen fargevalg for tiden og ser utrolig kult ut. Men, det er da viktig å vite at behovet for god belysning øker, siden lyset ikke har en hvit vegg å reflekteres fra.

Les Idas innlegg: Malearbeidet er i gang

Stue/kjøkken

Rommet er ikke så stort, det måler 33,4 m2 i total størrelse. Det er et avlangt rom med god tilgang til dagslys i enden hvor stua er og hvor det også er utgang til balkong. Ved siden av sofagruppen finner du et spisebord og i den andre enden ligger kjøkkenet. Samtlige vegger er malt sort, taket og gulvet er lyst og det samme er kjøkkeninnredningen. Siden dette rommet huser tre ulike romfunksjoner i ett, og hvor alle har samme farge, er dette en ypperlig anledning til å bruke belysning for å skape ulike soner i rommet. En vesentlig faktor for å hjelpe med det er muligheten for å kunne dimme ned de ulike sonene. Det er nesten uten unntak alltid smart å kunne dimme lamper i hjemmet, unntatt rom som for eksempel vaskerom eller kontor. Ved å dimme en lyspære bare litt vil du også kunne øke livstiden betraktelig. Pass bare på at om du har en gammel dimmer er det mulig den nedre wattstyrken ikke er høy nok for å passe til den lave wattstyrken på dagens LED-pærer.

Siden leiligheten til Ida har mye dagslys fra de store vinduene og balkongdøren er ikke behovet så veldig stort på sommerhalvåret, men siden vi holder til her oppe i nord, er behovet stort på vinteren. En liten utfordring er å finne lamper som er med på å skape ulike soner, men allikevel passer sammen siden alt er på en flate. En lampeserie er et smart valg med tanke på helhetsinntrykk, men vil kunne gjøre at rommene sklir mer mot ett. Idas valg av interiør er også i mørke farger, så da er det fint at lampene matcher i farge, men fremdeles gir godt lys.

Behovet for lys er ganske ulik i de tre sonene. Man har ikke samme behov for belysning når man lager mat som når man skal sette seg ned og spise den eller kose seg i sofaen etterpå. Og det er greit å kunne ha litt lys på kjøkkenet om du vil hente deg drikke og snacks under en film, men ikke ha en stor lyskilde som kommer inn fra siden og forstyrrer lyset fra TV-en.

Globen Lighting Pallas Pendel

 Fotokred: globenlighting.se

De mest sentrale lampene i rommet er de over stuebord og spisebord. På stua har Ida en velur-sofa i fargen antrasitt fra Ygg&Lyng, to hvite marmorbord med sorte ben fra Gubi og et stort lysegrått gulvteppe fra Massimo. Valget av lampe ble til slutt en Globen Pallas Pendel med klart glass og sorte detaljer. Lampen har hele ni klare glasskupler, seks store og tre små. Vi elsker hennes valg siden dette er en veldig stilig lampe og vi tror den kommer til å passe godt inn i deres leilighet. Den har mulighet til å gi veldig godt lys for å dekke allmennbelysningen, og kunne dimmes ned når behovet er mindre. Siden kuplene er av klart glass vil den på tross av sin størrelse på 80 cm i diameter ikke ta for mye av synsfeltet og romfølelsen, men likevel være en lampe man virkelig legger merke til. Ida valgte i tillegg å ikke montere lampen rett over bordene, men mer inn mot hjørnet av rommet. Enkle, klare og runde LED filamentpærer ble brukt for å komplimentere lampen.

Les også: Inspirasjon: Stue

Herstal Manola 12 Lysekrone

 Fotokred: herstal.dk

Ved siden av sofagruppen står et sort, rundt spisebord på 1,5 meter i diameter satt sammen med Nils spisestoler fra IKEA i hvitt stoff. Over bordet henger nå den fantastiske Herstal Manola 12 Lysekrone i sort farge. Ved å velge en lampe som komplimenterer formen på bordet, har Ida gjort at det harmonerer i denne sonen. Manola og Pallas har både likheter og kontraster som skiller de klart fra hverandre, noe som gjør at sonene er fint balansert mot hverandre. Da Manola bruker 12 pærer har også denne lampen mulighet til å gi godt lys i den mørke leiligheten og med sine nakne pærer sprer den lyset meget godt og er med på å gjøre husvasken lettere på vinteren.

Belid Regal og MS Marble_bygdekos

Fotokred: belid.se og @bygdekos

I tillegg til allmennbelysning er det viktig med litt stemningslys rundt om, en gulvlampe og noen bordlamper på utvalgte steder vil kunne øke romfølelsen. Gjerne noen vegglamper i tillegg om man har plass til det, det er fint med lyspunkter på alle vegger eller i hjørner. På stua til Ida fins en Sander TV-benk fra Slettvoll i sort matt utførelse hvor det vil passe å ha en liten lampe. Det ble to av MS Marble Bordlampe i sort marmor og den fine Regal Gulvlampe i sort og messing fra Belid som skal være med på å skape hygge i stua, begge to med globepærer som er med å gi et helhetsinntrykk blant alle lampene. 

På kjøkkenet fantes det allerede benkebelysning under skap, men ikke noen annen belysning. Ida gikk for noen av de fine gipslampene vi har liggende ute. I taket ble det en av våre bestselgere, en SLV GL 104 Gips Taklampe som er en lampe som gir godt lys og har en ren profil med enkel design. På veggflaten, likt montert på hver sin side over kjøkkenvasken uten synlige ledninger, ble det valgt ut to av en annen bestselger, nemlig Astro Mosto. Denne lampen har indirekte belysning som er et godt alternativ til taklampe siden lyset i tillegg til å lyse nedover også blir kastet opp i taket og faller fint ned igjen uten å blende. Det er da en fordel å ha et lyst tak for å få den fulle effekten om man velger å ikke bruke taklampe. Lamper som kaster lyset opp i tak er et godt valg om man har blanke kjøkkenbenker, så slipper man å få gjenskinn fra pærene i den blanke flaten.

Astro Mosto og SLV GL 104

Fotokred: astrolighting.com og slv.com

En fin egenskap med disse gipslampene er at de med hell kan males så lenge du gir de et strøk med grunning først. Noen av dem kan faktisk også tapetseres. Ida kan da male vegglampene sorte om hun vil at de skal blende bedre inn med veggen, eller hun kan velge en kontrastfarge som følger detaljer i interiøret. Dette gir en spennende og veldig stemningsfull effekt. Alternativet som ble diskutert var pendler som skulle henge på hver sin side over vasken, men de kan fort bli i veien og dra fokuset vekk fra de to store, flotte lampene i stua. Pendler passer best på en kjøkkenøy eller benker hvor man ikke må ta hensyn til åpning av kjøkkenskap.

Les også: Skal du male din gipslampe?

Nå viste det seg dessverre i ettertid at det ikke lot seg gjøre å bruke Astro Mosto på Idas kjøkken, elektrikeren fikk ikke montert de på veggen der de var planlagt. Slik er det dessverre av og til og det er derfor greit å vite at vi har hele 90 dagers returrett hos oss som gjør at våre kunder har greit med tid på å sjekke om lampene passer eller ikke.

Den største utfordringen til Ida med hennes lampevalg til dette rommet er nok blending på grunn av alle de nakne pærene. Men siden de sorte veggene stjeler så mye lys og pærene kan dimmes ned tror vi ikke dette kommer til å bli noe stort problem. For lysere rom kan det lønne seg å velge pærer som er amber- eller røykfargede, opalhvite eller toppforspeilet for å minske blende-faktoren.

Soverom

Dette sortmalte rommet er 10 m2 og huser hovedsakelig en seng. Her er det viktigst med en taklampe og to lamper på hver side av sengen. Taklampen trenger å gi godt nok lys til rengjøring og andre gjøremål hvor det er greit å se hva man gjør. Sengelampene kommer litt an på om man sovner omtrent samtidig, eller om en har lyst til å lese litt på sengekanten. Dersom man har mulighet og plass til det anbefaler vi at man i tillegg velger et lyspunkt som kan brukes som stemningslys, men om rommet er lite og man har en hyggelig taklampe som kan dimmes klarer man seg fint uten.

Idas kommentarer til Sofie var at soverommet skulle males mørkt, en skyvedørsgarderobe med speil skulle settes inn for å få følelsen av et større rom, og de skulle ha store, sorte nattbord og mørkegrå senge-gavl. De skal også ha en TV på veggen, så det var viktig at en lampe ikke ville blokkere sikten og henge for langt ned. Ellers var hotellfølelse et viktig stikkord.

House Doctor SwingDet ble to House Doctor Swing Vegglampe som sengelamper, i sort selvfølgelig. Dette er en utrolig kul lampe og finnes på en rekke ulike rom rundt om i landet, både på stue, kjøkken og soverom. Swing er justerbar og har asymmetriske og skrå vinkler, noe som bryter fint mot valget av taklampe, en VITA Eos XL fjærlampe i hvit. Eos har blitt en klassiker på soverommet av god grunn, dens sarte og romantiske uttrykk er en uslåelig kombinasjon med dette rommets funksjon. Eller som Ida kaller det: “det perfekte movie night/naken-lyset“. Lampen gir ikke så innmari mye lys siden pæren er helt skjult av fjær, så her er det en fordel å velge en sterk en. I dette tilfellet en 9W opal LED pære som gir 806 lumen. På Swing-lampene er det greit med litt mindre lumen siden disse er åpne, men det er fint å bruke noen som er dekorative.4W E27 95mm LED Flexifilament Røykfarget Pære Dimbar Det hjelper at lampen er delvis matt i fargen, hadde den vært blank ville det ha forsterket risikoen for at lyset kunne bli litt for skarpt. Idas valg av røykfargede globepærer som gir et litt mer dempet lys er veldig smart og matcher godt inn med fargevalget. Disse pærene har vi solgt utrolig mange av og de er veldig fine. Siden garderoben med speil står i andre enden av rommet for Swing og siden Eos ikke gir en optimal allmennbelysning, kan det bli litt i mørkeste laget og problemer med baklys i forhold til å sjekke antrekket på dette rommet. Dette kan løses med å velge en lampe i eller over skapet på et senere tidspunkt.

Les også: Soverom og gjesterom

VITA Eos Fjærlampe

Fotokred: vitacopenhagen.com

Kontor/garderobe

Både foran og inn mot garderoben og over arbeidsplassen er det viktig å ha rikelig med lys. Det er fint å kunne se klærne som ligger innerst i skapet og det er samtidig viktig å ha belysning som ikke gir reflekser i dataskjermen.

Stikkord fra Ida var godt lys, hvite vegger, stor garderobe og pult. På ene veggen står en stor, fin garderobeløsning i hvitt, på den andre veggen vil det stå et sort skrivebord. Hun poengterte at grunnet skapet som går nesten helt opp til taket, vil det være lurt å ha en lampe som ikke henger alt for langt ned i rommet, men at det likevel er viktig med godt lys her, da de skal inn og lete frem klær og sitte her å jobbe.

Globen Sarah og Northern Over Me

Fotokred: globenlighting.se og northern.no/Chris Tonnesen

Som taklampe ble det en Northern Over Me i mørk grå. Denne plafonden gir ikke bare lys rett ned, men også ut mot sidene, noe som vil hjelpe godt på å spre lyset i rommet. Det samme vil den opalhvite glasskjermen som gir jevn belysning i rom, bedre enn en med klar skjerm. Over Me kan for øvrig også brukes som vegglampe og til baderom med sin kapslingsgrad på IP44. I tillegg blir det en Globen Sarah Bordlampe på pulten som er en skikkelig fin kontorlampe med integrert plass for brev eller bilder, detaljer i messing, fot i sort marmor og snorbryter.

Les også: Inspirasjon: Arbeidsplass

Bad/toalettrom

Leiligheten har et bad på 5,4 m2 og et toalettrom på 1,5 m2. På badet er det allerede montert downlights i tak og siden de har planer om å pusse opp ble det ingen ny belysning her foreløpig.  

En ting som er greit å tenke på i et rom som dette med kun downlights i tak er i forhold til lyset ved speilet. Med belysning kun ovenfra får man ikke et optimalt opplyst ansikt med tanke på sminking og barbering, da lyset kommer rett ned og kan skape skygger i ansiktet. Det beste er å i tillegg ha lys rettet mot ansikt for mest naturlig resultat. Om speilet dekker hele veggen, kan det monteres en lampe gjennom speilet, men da er det greit å ha en glassmester på besøk i tillegg til en elektriker. Eventuelt kan det suppleres med et sminkespeil på vegg ved siden av.

På gjestetoalettet var det derimot behov for en lampe. På et så lite rom kan man unngå bruk av taklampe om ønskelig og heller gå for en veggmontert lampe over eller ved siden av speilet over vasken. En vegglampe lik Astro Mosto som kaster lyset opp mot tak og så indirekte lyser ned igjen hadde også vært et godt alternativ. Ida informerte oss om at hun har lyst til å gjøre noe gøy med dette rommet, og vurderer å tapetsere det med en fargerik og mønstret tapet. Vi tror det kan bli utrolig kult og tenker at hennes valg av en VITA Eos Medium fjærlampe i grå farge kan passe godt inn. Det kan bli litt mørkt, spesielt hvis tapeten har mye mørke farger, men funksjonsmessig på dette rommet er det ikke noe stort problem.

VITA Eos Medium grå fjærlampe

Fotokred: vitacopenhagen.com

Balkong

Den fine leiligheten til Ida har også en stor og fin balkong på 12,3 m2. Veggene er mørke, hun har en sort lounge, modellen Bris fra Ygg&Lyng, og skal fylle opp med planter, puter og gjøre det skikkelig lunt og fint. Det finnes et lite hav av ulike elementer man kan bruke for å gjøre dette, det beste er kanskje å starte med å velge en eller flere lysslynger. En av de beste vi har er en partyslynge fra Star Trading som heter System Expo. Slyngen kan kobles sammen i flere lengder ved behov, og kommer uten pærer. Dette gjør at man kan finne noen morsomme pærer som best passer ens egen stil. Det kan være smart å kjøpe to sett, ett med fargede og ett med klare for å kunne bytte på til hverdags og fest—eller bare etter humør. Hver av slyngene er 7 meter lang med 10 stk. pærer og de kan kobles sammen på hele 100 meter totalt. Sjekk ut Idas innlegg på hennes blogg for å se hvordan hun har hengt dem opp, det likte vi veldig godt!

Star Trading System Expo partyslynge

Fotokred: startrading.se

Et annet element man kan bruke som vi ser en økende trend på for tiden er lysballer i ulike former som dekorasjon både inne og utendørs. Du finner de i runde, ovale og firkantede former med og uten håndtak. Ida har fått to fra SLV som heter Rotoball, en med diameter på 25 cm og en på 40 cm, siden de absolutt tar seg best ut om du bruker mer enn en. Rotoball er forøvrig valgt ut som Månedens Lampe i august og du får den nå med 30% avslag. Ellers får du se tre av de superfine Jamjar fra Star Trading som kom i fjor og har vært så populære at vi kjapt har blitt utsolgt både i år og i fjor. De ligner på de kjære Norgesglassene og har en Dew Drop slynge som vakkert kveiler seg ned i glasset. Om du har noen Norgesglass på lur kan du lett lage de selv om du kjøper en slynge og lager hank med litt ståltråd eller hyssing. Vi tror hyggefaktoren på Idas balkong kommer til å bli høy og at de vil få mange koselige stunder der ute!

Les også: Inspirasjon: Hage

SLV Rotoball Dekorbelysning

Star Trading Jamjar og Dew Drop Puck

♥ ♥ ♥

Det har vært spennende å føle Ida i hennes nye fase i livet og vi ønsker henne og Gravlys lykke til i deres nye hjem. Ta turen innom bloggen hennes for å se hvordan det går og se bilder av leiligheten, vi kan tipse om at det kan vanke en liten rabattkode fra oss til hennes lesere. Og dersom du skulle ha behov for hjelp i ditt hjem, står vi til din tjeneste!


Her finner du oversikt over alle lampene og pærene Ida har valgt 💡 

Comments