Soverom og gjesterom

Det har gått et helt halvt år siden mitt forrige innlegg om soverommet på VestrønningenI mellomtiden har det vært vinter og enda mørkere enn det var da jeg postet innlegget i midten av september. Men selv om ting tar tid har vi klart å få opp taklampene, så det å finne frem klær eller slå tær på skjulte kanter har ikke vært noe problem i vinter.

Det ble de fine glass- og porselenslampene fra Ifö Electric: Smycka Magda Taklampe, som fikk smykke vårt soverom. Jeg gikk for tre lamper, to med sort sokkel og en med hvit, alle med rød kabel og klart glass. Resultatet ble skikkelig bra! Jeg var usikker på om det kom til å bli pent med tre pendler rett over sengeenden, men jeg har ikke angret ett sekund. De er ikke i veien og montert med en dimmebryter er de i tillegg til leselampene strengt tatt alt vi har behov for av belysning på soverommet. Jeg syns også at de matcher veldig bra med Frandsen Ball Wall—som for øvrig fyller 50 år nå i 2018.

Ifö Electric sine lamper er svært enkle å montere og de er av god kvalitet. Jeg har ikke opplevd at det er spesielt problemfylt med støv på de, en liten runde med en støvmopp i ny og ne har vært det eneste jeg har behøvd å gjøre. De gir også godt med lys foran speilene på garderobeskapene, selv om dette ikke har vært noen særlig tematikk nå i vinter siden det er så kaldt i rommet at all prøving av klær skjer foran speil på badet. Jeg valgte dimbare E27 LED pærer på 810 lumen til lampene og syns de passer veldig fint.

Noe stemningsbelysning har det derimot ennå ikke blitt på oss. Ei heller tid til å male veggene eller taket. Jeg har derimot landet på farge og tenker at svart er veien å gå på taket med en forlengelse ned på veggen bak senga, en lys og rolig mintgrønn på veggene og små detaljer av rødt i interiøret. Jeg er veldig glad i sterke farger og elsker fargen rødt, spesielt på lampeledninger! 

Jeg har noen lamper fra før som jeg kan teste som stemningsbelysning, mellom annet tre eldre vegglamper. Her trengs skjermene å byttes ut, og jeg har veldig lyst til å prøve å få SUKL til å spesialprodusere noen for meg ved gjenbruk av skjermene kombinert med noen gamle røntgenbilder som jeg har liggende. Et annet alternativ som jeg har siklet litt på en stund er de fine barnelampene til ferm LIVING. Her tenker jeg at den rødoransje Fox Vegglampe hadde vært en fin fargekombinasjon med sort og mintgrønn, og den er generelt også en veldig kul lampe som passer min tidvis barnslige stil. Bakdelen med denne planen er at den veggen dette fungerer best på grunnet plass og tilgang på stikkontakt, har en ventil midt på veggen der hvor lampen hadde passet best og gjør plasseringen av disse noe vanskelig.

Fra før har jeg også en gammel bordlampe fra bestemor Dagrun med stor skjerm i gull som jeg egentlig allerede hadde landet på, men så sluttet den å fungere. Jeg har prøvd å reparere den uten hell, men vet at det går strøm gjennom ledningen, så neste skritt vil være å prøve å se om jeg finner en ny sokkel til den. Det burde jeg kunne klare å få til via jobben. Den ene sjefen min, Øystein, er også ganske flink til å reparere lamper og kan sikkert være behjelpelig med gode råd. Og klarer jeg ikke å reparere den får jeg begynne å lete etter en ny lampefot som passer til skjermen. Jeg har god tid siden det jo nå begynner å bli lysere ute og tanken bak en siste lampe på soverommet går mest på kos, og ikke på behov.

Gjesterom

Hoved-soverommet er ikke det eneste vi har i huset, vi har også et gjesterom. Dette fikk belysning forholdsvis kjapt, og fargene ble rett og slett bestemt ut fra bestemor Gydas gamle teppe med blålilla og guloransje innslag, og min forkjærlighet for Herstal sin retro kolleksjon som var populær for en del år siden da jeg var ny hos designbelysning.no. Vi hadde en igjen på lager av den utgåtte lampen, Herstal Orbit, som jeg hadde vurdert å kjøpe i lang tid. Da jeg endelig fikk en god grunn til å kjøpe den, var den en av de første jeg gikk for. Det fine med utgående lamper er at man ofte får de billigere enn nyhetene, og avslag i pris er jo et stor pluss når man har mange utgifter som skal inn i budsjettet. Orbit har en mørk blåfarge som dras litt mot lilla og den passer fint sammen med teppet.

Den andre fargen i bestemors teppe, gul, er en farge jeg lenge har vært begeistra for og som gjør meg glad! Den er for øvrig også en av årets farger for 2018. Valget av taklampe falt derfor på en Ritz Pendel i amber farge fra Globen Lighting. Egentlig skulle jeg ha samme lampe i plafond, men jeg var for tregt ute siden lampen i denne fargen dessverre gikk ut av deres sortiment innen jeg fikk bestilt den. Men pendelen fungerer også fint, og jeg syns den er veldig dekorativ kombinert med en Edison pære.

Les også: Årets farge 2018

Gjesterommet er dermed ganske ferdig på lampefronten siden det får mye naturlig lys fra sin ytterdør med innlagte glassplater og to små vinduer, det mangler bare litt bilder på veggene. Neste prosjekt i dette rommet er å bygge spiskammers i andre enden.  

© Alle bildene fra Vestrønningen er tatt av June fra @bygdekos.

Comments