Tid for hage

StarT-477-57Kom, mai, du skjønne milde,

gjør skogen atter grønn,

og la ved bekk og kilde

fiolen blomstre skjønn!

Hvor ville jeg dog gjerne

at jeg igjen deg så!

Akk, kjære mai, hvor gjerne

gad jeg i marken gå!

 

Konstsmide-468-750Vi er endelig inne den lyse årstiden. Solen skinner hele dagen, trærne er snart tykke av løv, blomstene titter frem på rekke og rad og fuglene kvitrer mens de bygger sine reder. Er det ikke deilig?

Det er ennå tidvis ganske kaldt utendørs, men så fort solen er fremme og man kan sitte i ly for vinden er nå hagen favorittstedet for mange rundt om i Norges land. Om du ikke har tatt vårdugnaden ennå, er det på tide å begynne å tenke på å krype ut av godstolen og ta i et lite tak for å få ting klart for sesongen. Møbler og platting har godt av en vask, busker og trær trenger å beskjæres, blomsterbed skal klargjøres, sand og grus skal kostes bort og løv rakes bort. Har du utelamper på plass hele året har de godt av litt stell, gi de gjerne en liten vask. Kanskje trenger pærene å sjekkes eller byttes? Lyslenkene fra i fjor bør finnes frem fra lager for å sjekke om de trenger nye pærer.

På pærefronten er det nå LED som gjelder, både sparepærer og halogen er på vei ut. LED pærer kommer med ulike sokler i flere varianter, fra helt enkle til skikkelig vakre filamentpærer som tar seg veldig godt ut i lamper med klart glass. Har du lamper med opalt glass bør du bruke opale pærer for å unngå skygger i glasset. Siden LED pærene har en gjennomsnittlig levetid på 25-50.000 timer er det en stor fordel å bruke disse siden du da slipper å bytte pærene på en 10-20 år. Om du vil ha den varme, koselige fargen på lyset så gå for pærer med 2700-3000 Kelvin. Pærer med 4000 Kelvin og oppover gir deg en kald fargetemperatur.


StarTrading-476-28 StarTrading-476-08


Om du skulle behøve noen nye lysslynger for å pynte balkongen, paviljongen, parasollen eller trærne med, finner du flere typer å velge mellom i vår nettbutikk. Partyslynger øker kosefaktoren og gir deg et hyggelig uterom hvor du kan fremheve detaljer du liker. Om du skal bruke slyngene under åpen himmel er det viktig at du bruker slynger som du finner i kategorien partyslynger i vår utebelysning, da disse har en høy IP-grad og tåler å bli utsatt for vann. Om du derimot skal bruke de under tak kan du slippe unna med de fleste typer slynger, men vær klar over at slynger du finner i vår innendørs kategori ikke er ment til å brukes der det er høy luftfuktighet og vil derfor ikke kunne holde like lenge.


StarTrading-477-87 StarTrading-477-20


Det finnes flere utelamper som lades ved hjelp av solceller, noe som er praktisk med hensyn til deg som har få strømuttak utendørs eller bare ikke er glad i kabler overalt i hagen. Du finner både solar spyd, vegglamper, lanterner, dekorlamper og lysslynger hos oss. Disse har som regel LED lyskilder og er et miljøvennlig valg. Mange har også en innebygd lyssensor som automatisk skrur på lampen ved skumring og av ved soloppgang. Pass på å plassere lampene slik at de har tilgang til dagslys i løpet av dagen, men ikke i nærheten av andre lyskilder som står på om natten. Disse produktene varer lengst om du tar de inn om vinteren og lagrer de til neste år.Uansett om du har en stor hage med mye plass eller bare en liten balkong, er det bra å ha flere lyspunkter for å kunne fremheve elementer du liker og for å skape følelsen av ulike rom eller soner. Kjøp et par blomsterkrukker med lys og noen dekorative lykter og plasser de på utvalgte steder rundt om i hagen eller på balkongen. Har du hage så bruk jordspyd foran favoritt-plantene dine eller til å merke stier og bed. Om du har muligheten til det, så monter gjerne noen spotter i taket på balkongen for å ha en grei grunnbelysning og suppler med andre, mer dekorative elementer rundt om. Terra og Kos er eksempler på spotter av høy kvalitet, men som ikke koster alt for mye. Om ikke spotter er tingen for deg, så finner du mange fine vegglamper eller taklamper i nettbutikken. Vi har mellom annet lagt ut en del fine lamper i år fra Astro, som er en britisk leverandør med høy kvalitet på sine lamper.


StarT-477-66  StarT-477-16,479-17,477-15,479-18  StarT-479-67


For flere gode tips om hvordan du belyser hagen din, ta gjerne en titt på våre tidligere innlegg Inspirasjon: hage og Lysslynger – lys opp sommerhagen.

~Vi ønsker dere alle en riktig fin, solfylt og varm vår! ~

Comments