Kjapt om trender for 2017

Vi fikk aldri tid til å skrive et skikkelig innlegg om årets trender tidligere i år, men tenkte at det er jo aldri for sent. Så derfor får du noen kjappe tanker sånn litt over halvveis i 2017.

Det er vanskelig å snakke om lampetrender uten å kunne bevege seg inn i verdenen av trender innen interiør. Og det er ikke bare en trend, det er mange. Men uansett hvilken stil du har går de seneste interiørtrendene mot en varmere og hyggeligere tone. Et hjem skal være en lun base med et personlig preg og fokus på trivsel og kos. 

Fra hvite vegger og lyse gråtoner går vi mot varmere nyanser som naturens egne farger – grått, blått og grønt. Disse er også ispedd varme og støvete jordtoner som terrakotta, ferskenrosa, sennepsgult og brente krydderfarger. Men også innslag av knæsje farger og lekne pasteller. Unntaket er lamper til baderom som nå gjerne skal være sorte. Det er generelt et økt fokus på farger, både på møbler, vegger, tak og gulv.  

Brunt er definitivt en farge som kommer til å komme sterkt fremover i mange ulike nyanser, fra mørk sjokoladebrun til terrakotta og mot rosa. Brunt passer flere stilretninger, både den dekadente og den botaniske og har også gjort sitt inntog på hytta etter den minimalistiske trenden og lyse farger i lang tid også var populært her. Dette kan ha sammenheng med at vi søker trygghet hjemme og vil ha det lunere og varmere—og selvfølgelig koseligere. Brunt er jo en av naturens farger, som du finner i for eksempel lin, tre og keramikk.  

På materialfronten er det litt utskiftning på gang, noen materialer tar et skritt tilbake, mens andre kommer til. Vi kvitter oss ikke med marmor helt ennå, men den tones ned og er på vei ut. Samtidig ser vi at terrazzo overtar en del for der marmor har vært populært.  

Terrazzo er tradisjonelt sett en type betong som består av sement, vann, knust naturstein og som regel også pigment. Den herdede overflaten slipes slik at mosaikken dannes. 

*Kilde: wikipedia.org 

Det er også utskiftning på metallfronten. Her gjelder det samme for messing som med marmor. Tidligere har det det vært slik at vi skulle ha alt i messing. Messing holder ennå stand, men også her toner vi det ned ved å blande inn andre metaller. 

Nakne glødepærer har vi sett mye av de siste årene—her vil det skje endringer. Nå vil nemlig lampeskjermene komme tilbake og ta over. De er virkelig på innhogg og dette er en naturlig utvikling siden interiørtrendene går mot en lun og hyggeligere tone. Det er veldig pent og dekorativt med de store pærene, men de skaper en del utfordringer i forhold til blending, så det er fint at skjermene nå er på vei tilbake. 

Når det gjelder spotter selger vi nå lite til vanlige innfelte downlights. Her er det utenpåliggende downlight som gjelder, eller spottskinner.  

En annen trend vi ser mye til er flerbruksbelysning. Her finner du for eksempel gulvlamper med et ekstra lite bord til å legge fra deg nøkler eller plassere kaffekoppen på. Samme prinsippet finner du på vegglamper med hyller til å fylle med blomster eller pynt. Ellers ser vi mellom annet vegghyller og knagger med lys, taklamper med plass til planter eller pynt og skrivebordlamper med plass til viktig post og papirer. Den «grønne trenden» gjelder også i belysningsbransjen, mange av disse lampene vises fylt med blomster og grønne planter. 

Ellers i bildet kommer varmere metallfarger. Glasslamper vil fortsatt gjelde, og det samme gjelder naturmaterialer, interessen for bærekraft, god kvalitet, gjenbruk, gamle tradisjoner, natur og kunsthåndverk holder ved. Selvfølgelig bruker vi LED i alle belysningsarmaturene.

Vi gleder oss til å legge ut alle nyhetene som har kommet nå i løpet av sommeren og fortsetter utover høsten og til slutt vil vi avslutte året med et spennende utvalg av juleprodukter for alles smak og stilart.