Vestrønningen: Valg av lampe til spisestua

Det er ikke enkelt å ha et helt hus hvor alle rom trenger nye lamper og det ikke finnes et magisk fond med ubegrensede midler til kjøp av ny belysning. Hvor begynner man og hvordan skal det prioriteres? 

På Vestrønningen ble det til at vi startet med gangen. Dette var en kombinasjon av at lampen som var der fra før brukte 140W når den sto på og at den etter min smak var veldig stygg. Gangen er et sted vi garantert er innom i løpet av dagen og lysbryteren er inne i en krok ved ytterdøra, lengst fra resten av huset. Det var derfor mørkt der hele dagen og ikke særlig funksjonelt. Etter at vi byttet til en Ifö Classic Glob med en 10W pære er strømforbruket langt mer overkommelig, lyset fordeles jevnere i rommet og lampen får nå lov til å stå på mesteparten av tiden vi er hjemme. 

Les første innlegg om Vestrønningen: Hvordan innrede et småbruk 

Et lite bonus-tips til gangen som jeg gjerne vil dele med dere før vi fortsetter på resten av huset, er å kjøpe den lille praktiske LED Nattlys m/Sensor som jeg bruker ved behov på nattestid. Den plugges rett inn i et støpsel nede ved gulvet og lyser akkurat nok opp når noen går forbi til å se hvor man går om man skal opp en tur på do eller hente seg et glass vann. Dette var veldig praktisk da vi nylig hadde besøk av noen som ikke alltid sover så godt og ofte trenger å strekke litt på beina i løpet av natta. 

Nå som gangen er krysset av på lista er det på tide å bevege seg innover i huset. De neste rommene jeg føler at det haster med og som nå trenger litt oppmerksomhet er soverommet og spisestua. Dette er rom som brukes hver dag og begge rommene er nesten uten belysning. Alle de andre rommene har en eller annen form for lamper, og selv om det ikke er så pent, så er det i det minste lys der. 

På soverommet er det nå montert to leselamper på hver side av senga, innerst i rommet. Det er ikke noe takpunkt, ingen lysbryter ved døra og ikke noen belysning ved garderobeskapene. Det er heller ikke noe takpunkt eller noen lysbryter til strømuttak på spisestua, det eneste lyset i tillegg til dagslyset kommer via en dør fra kjøkkenbelysningen. La oss starte med dette rommet. 

Spisestua er kanskje det enkleste og morsomste rommet i huset å finne lamper til. Det er et rom som vi bruker oftere enn stua, det er ganske pent og behøver ingen oppussing med mindre vi bestemmer oss for å legge varme i gulvene. Men gulvet har i dette tilfellet ingen betydning i forhold til belysningen, så her er det ingen fremtidige hensyn vi må tenke på.  

Rommet er 12 m2 stort, det har en dør med glass som går ut til sørøstvendt platting, et vindu mot samme retning og to dører inn mot stue og kjøkken. Her er altså ingen rene veggflater å montere lamper på. Fargene på vegg og tak er lik som i gangen, hvitt og lyst. Gulvet har samme trestavs bjørkelaminat som mange fikk i barndomshjemmet på 90-tallet, men det kan jeg foreløpig fint leve med. For å gjøre det litt varmere på gulvet har jeg lagt på to av bestemors gamle ulltepper i brunt, beige og oransje på 3 meter hver, noe som hjelper på kalde føtter, men gjør romfølelsen litt mindre. Det sentrale elementet i rommet er det store firkantede spisebordet i gran som måler 72 cm i høyden, 79 cm i bredden og 180 cm i lengden. Ellers i rommet har jeg en liten symfoni av planter i tre av hjørnene og en stor hvitmalt peis i det fjerde med en murvegg som matcher teppene. 

 

Det største behovet i rommet er lys over spisebordet. Siden rommet ikke er så stort vil det ikke passe med en stor og dominerende lampe som tar mye plass. Dette vil sperre sikten og få rommet til å virke mindre, noe jeg ikke har lyst til å gjøre. Stilmessig kunne det fungert med en lampe som VITA Eos Large Fjærlampe i lys brun på 65 cm i diameter, men på grunn av romfølelsen vil jeg prøve å finne noe litt slankere og mer transparent. Jeg har også begrensninger i forhold til høyden av lampen da høyde fra bord til tak er på 160 cm og høyden fra bord til toppen av hodene våre er 65 cm. Jeg trenger minst 75 cm, kanskje helst nærmere 85 cm, fra bord til nederste del av lampen for ikke å bli blendet eller føle at den henger på hodet mitt når jeg sitter ved bordet. Da sitter jeg igjen med en maks høyde på rundt 80 cm på lampe inklusive opphenget. 

Alternativet til en hengelampe vil være å bruke nok vegglamper til å dekke behovet for allmennbelysning, men siden det er såpass mye på veggene allerede—og det kommer til å komme mer—er ikke det et reelt alternativ her. Jeg kunne jo også ha valgt en plafond, men siden utvalget av hengelamper er langt bredere og kulere er det det jeg lander på. Dette er også det rommet i huset som best passer til å ha en imponerende hengelampe som jeg stolt kan vise frem til gjestene våre.  

Det er optimalt med flere enn ett lyspunkt selv i et lite rom, så i tillegg til en hengelampe over spisebordet er jeg også på jakt etter en eller flere små lamper til vegg eller hyller. Siden jeg er så glad i planter er det naturlig å se om jeg kan finne noe som plantene mine vil trives med og som fremhever de på en pen måte. 

Nå som jeg vet hva behovet mitt er og hva jeg leter etter er det litt lettere å finne noen valg i det havet det er av vakre hengelamper. Etter å ha tatt en runde i kategorien snevret jeg det ned til fem litt større lamper som vil fungere alene og to som hadde passet fint med to eller tre på rad. Herstal LED Ballon Lysekrone i messing—som for øyeblikket ikke ligger i nettbutikken, men som designbelysning.no kan få tak i siden Herstal er en av våre leverandører, Herstal Tac 5 Lysekrone i kobber, høstens fine nyhet fra House Doctor som vil bli lagt ut så fort vi får tid—Twice Pendel, Townshend Taklampe fra Eglo og House Doctor Molecular 7 Pendel er favorittene sammen med VITA Clava Dine og Northern Lighting Dahl. Alle har en profil som ikke vil være for dominerende på et lite rom som spisestua vår.

Førstevalget ble Molecular 7 som er en veldig populær lampe med et karakteristisk utseende. Den har fire stenger i sort metall og sokler i messing. Disse fargene vil passe svært godt med alle mine grønne planter og dens profil vil ikke dominere rommet, men likevel stilmessig fylle mitt behov for en kul lampe. Egentlig syns jeg Molecular 5 er hakket finere, men den er 78 cm høy og vil ikke få nok plass over bordet. Med sine 58 cm burde Molecular 7 akkurat få plass. Jeg har også lyst å kombinere den med noen helt nye pærer fra Star Trading, men vi får se når de blir leveringsklare.  

En ting som er viktig med tanke på å få lagt opp strøm til denne lampen er at jeg må ha en dimmebryter på den. Med 7 pærer vil den gi mye lys uansett hvilken lumen pærene har. Det å dimme pærer er uansett en fordel for levetiden på pærene, ved å dimme dem med bare 5% vil jeg kunne øke levetiden betraktelig. 

I forhold til stemningsbelysningen på spisestua velger jeg å vente til jeg ser hvordan lyset blir etter Molecular kommer på plass. Jeg har noen tanker på hva jeg vil ha og hva som kan passe, mellom annet vil jeg få inn noen av de funksjonelle lampene til Globen Lighting som er så fine å kombinere med planter. Foreløpig plan er å finne noen små lamper som kan stå bak den store kaktusen og dvergpapyrusen, enten FlexLED langs vegg eller nede ved gulvet, en liten spotlampe gjemt bak blomsterkrukka eller en utespot på spyd som kan stikkes rett i blomsterjorda. I tillegg tenker jeg at en eller to Globen Lighting Planter eller Mini Hole i messing i det siste plantehjørnet vil kunne være en fin kombinasjon med Molecular sine detaljer i messing. 

Lampen har vi på lager, så da er det bare å få den med seg hjem og få ordnet med strøm til den. Jeg har plukket med meg to 95mm pærer for å sjekke hvilken som vil passe best, en 3,6W 320 lm LED Filament Pære og en 3,8W 130 lm LED Spiral Filament Pære med amber glass. De nye pærene jeg tror vil bli skikkelig fine er samme som de sistnevnte, men med heavy smoke farge på glasset.

Følg med for nytt innlegg så fort lampen er montert! Om du vil se flere bilder fra Vestrønningen i mellomtiden finner du meg og Alan på @bygdekos.

Alle bildene fra Vestrønningen er tatt av June (@bygdekos).

Sjekk ut hvordan det ble med ny lampe på innlegget Molecular 7 Pendel.


	
															

Comments