Vestrønningen: soverom

Spisestua har fått sin allmennbelysning og det neste rommet som haster er soverommet. Soverommet på Vestrønningen er derimot ikke like enkelt å belyse som spisestua.

Les også Valg av lampe til spisestua

Noe av det som gjør det vanskelig er at rommet har et skråtak av ubehandlet, noe gulnet treverk som er 2 meter på det laveste og litt over 3 meter på det høyeste. Selve arealet på rommet er på litt over 12 m2, og mye går bort i plass til seng og garderobeskap. Gulvet har samme laminat som på spisestua og veggene er hvitmalte med ett vindu med naturlig lys. Det finnes ikke noe takpunkt og nærmeste strømuttak er bak garderobeskapene og borte ved sengegavlen. 

Fra før har vi 2 av Frandsen Ball Wall vegglamper i Glossy Gul og Krom montert på hver sin side av senga. Jeg elsker disse lampene, men de er kanskje ikke de enkleste å finne noe som passer til. Det ubehandlede treverket i taket er også ganske dominerende og gir litt begrensninger i forhold til bruk av enkelte typer lamper siden vi har lyst til å male det, men er usikker på når vi får tid til å gjøre det. Det er nok å henge fingrene i på et nykjøpt småbruk og maling av rom kommer dessverre ikke opp på prioriteringslista vår over etterisolering og vedlikehold av vei og tak. 

Det nåværende behovet for belysning i rommet er å få en generell allmennbelysning med tilhørende lysbryter ved døra slik at vi slipper å gå inn i rommet for å skru på lyset. Vi trenger også lys ved garderobeskapene slik at vi kan se hva vi driver på med på mørke morgener. Alan har nesten bare sorte klær, så for han er det nå nesten umulig å se noen ting som helst i sitt skap tidlig og sent på dagen. En fin løsning mens jeg sliter med å bestemme meg er å montere et par av Star Tradings LED Garderobelampe med Sensor. Disse monteres enkelt inni selve skapet og gir nok lys til å se forskjell på den sorte t-skjorta og den sorte t-skjorta. Og den sorte buksa. 

To av garderobeskapene har dører med speil, og selv om badet er rommet som for oss (les: meg) er mest naturlig å bruke for å finne antrekket, blir disse også brukt. I tillegg til lys i og ved skapene vil vi gjerne ha muligheten til å ha litt stemningsbelysning når senga ikke brukes til å sove i. Mye kan vi løse ved å bruke en dimmebryter og riktig valg av lamper og lyspærer til taklyset, men det kan lønne seg med en vegglampe eller en bordlampe til en av hyllene. 

Les også Inspirasjon: Soverom 

Først tenkte jeg at jeg måtte bruke en plafond i dette rommet, men etter en prat med Øystein, den ene sjefen min som er svært dyktig på belysning og har vært i bransjen i mange år, skjønte jeg at det finnes mange muligheter. Øystein kom med det fine tipset at om jeg velger en plafond, er det mange med skråtak som lager en liten vinklet kloss som de monterer i taket for å rette opp lampen og få den mer horisontal. Siden vi likevel skal male taket vil dette kunne skjules ganske bra og gjøre mye for helhetsinntrykket. Som tidligere nevnt syns jeg derimot utvalget på plafonder ikke er det mest spennende, så la oss sjekke ut alternativene. 

Vegglamper er som regel et alternativ til takbelysning, men her vil det være vanskelig i forhold til å få riktig lys inn i og ved garderobeskapene. Det som nok hadde vært smartest hadde vært å velge et skinnesystem, eventuelt et vaiersystem, som går langs bredden på rommet, rett over enden på senga. Med begge systemene vil jeg ha stor valgfrihet i forhold til hvilke spotter jeg velger, da det finnes veldig mye fint å velge i. Jeg vil også kunne dekke hele behovet for belysning i rommet, med unntak av leselampene som jeg allerede har og en eventuell stemningsbelysing. Jeg er derimot ikke så glad i spotter så jeg har lyst til å finne noe annet. Det ville også vært en mulighet til å montere FlexLED i aluminiumsprofil på lister rundt taket, noe som jeg vil prøve et sted i huset, men både dette og skinnesystem vil være best å ta samtidig med at vi maler, og vi trenger lys nå!

Det jeg da sitter igjen med er hengelampene. Øystein foreslo å bruke en eller to større eller tre-fire små hengelamper på rekke ved sengeenden, høyt nok til at de vil gi lys inn til garderobeskapene og ikke er i veien når vi kler på oss. Når jeg måler høyden over sengeenden fra tak til hode har jeg 85 cm å gå på. Jeg må passe på å unngå å henge noe foran det høyeste garderobeskapet som er hele 240 cm høyt, men om jeg velger å henge lampene over sengeenden er ikke garderobedøra i veien. 

Jeg liker Øysteins forslag om tre-fire små pendler på rad og finner flere som kunne passe. De første jeg tenkte på var Frandsen Ball Pendel i ulike farger. Disse er akkurat samme design som leselampene og vil gi et bra helhetsinntrykk. De finnes også i en versjon med håndtak, Ball with Handle, hvor lys-retningen kan justeres. Et annet alternativ fant jeg blant de mange fine porselenslampene fra Ifö Electric som jeg akkurat har lagt ut i nettbutikken. Jeg tenker at ulike kombinasjoner av Smycka Magda Taklampe kunne vært kult. De har en blank porselenssokkel i sort eller hvit som vil kunne fungere bra sammen med de Glossy Ball Wall lampene. Noen av de har også rød ledning som jeg er veldig svak for.

Det fine med å velge lamper fra Ifö er at all deres produksjon finner sted i Skåne, så der dekker jeg mitt behov for miljøhensyn ved å handle—i belysningsverden—veldig lokalt, i tillegg til å få kule lamper. En annen lokal, svensk leverandør med høy kvalitet på sine lamper er Belid, og deres serie Gloria med runde glasskupler kunne også ha vært et godt alternativ. Drar vi til Danmark finner vi VITA sin lille Acorn Lampeskjerm i sort eller hvit med stål som vil matche Ball Wall i krom godt. Kombinert med en Cannonball Cluster 3 hadde vi fått en enkel monteringsjobb og en veldig kul lampe.  

Sjefens tips: 
En liten bakdel med å velge lamper med glasskjermer på er at de blir støvete og krever litt mer enn en stoffskjerm for å bli rene. Bodil, min andre sjef som har en Gloria Hengelampe fra Belid på sitt gjesterom, kom med det fine tipset at du kan ta av glasskjermen og vaske den i oppvaskmaskinen når den blir støvete. Bare pass på å ikke ha noe annet den kan komme borti under vask, og ikke gjør det med glass som er for tynne. 

Jeg kunne ha nevnt flere pendler som hadde passet, men jeg ble litt forelska i Ifö sine Smycka pendler da jeg la de ut og har bestemt meg for å prøve disse. Stemningsbelysningen klarer jeg ikke helt å se for meg enda, men jeg har noen vegg- og bordlamper fra før som jeg vil prøve etter taklampene er mottatt og montert. Jeg gleder meg!

© Alle bildene fra Vestrønningen er tatt av June fra @bygdekos.

Comments